Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Το ιστορικό λάθος ταύτισης της ψήφου εμπιστοσύνης Παπανδρέου με την ψήφο εμπιστοσύνης Σαμαρά-Βενιζέλου


Το παραπάνω tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αντικατοπτρίζει μια σύγχυση που αναπαράγεται σε ΜΜΕ, διαδίκτυο και social media, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητούν Σαμαράς-Βενιζέλος την προσεχή Τετάρτη στην Βουλή, παραπέμπει στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011. Αυτή η ταύτιση είναι πέρα από πέρα ανιστόρητη και ο κατά τα άλλα μετριοπαθής Δημήτρης Παπαδημούλης πρέπει να διδάσκεται από την ιστορία.


Καταρχάς να επισημάνουμε την κολοσσιαία διαφορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε έτσι στην Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Όλοι θυμόμαστε ότι πρώτα προηγήθηκαν οι Κάννες και μετά ο Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι για να παραμείνει στην πρωθυπουργία, αλλά για να παραιτηθεί, όπως εξελίχθηκε μετά τις δηλώσεις των βουλευτών της ομάδας Βενιζέλου. Το τι προηγήθηκε στις Κάννες είναι παγκοίνως γνωστό. Ο Βενιζέλος, σε αγαστή συνεργασία με τον Μπαρόζο και τον Σαμαρά ανέτρεψαν τον Παπανδρέου, "σκοτώνοντας" το δημοψήφισμα. Η ψήφος εμπιστοσύνης που ακολούθησε, ήταν προϊόν των απανωτών δηλώσεων βουλευτών της ομάδας Βενιζέλου, ότι θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση, αν ο Παπανδρέου δεν παραιτείτο από πρωθυπουργός. Και ο Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, οι οποίες οδήγησαν στην επιλογή Παπαδήμου.

Σήμερα οι Σαμαράς-Βενιζέλος δεν θέλουν επουδενί να παραιτηθούν από κανένα αξίωμα, πόσω μάλλον να συμβάλλουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Την εξουσία τους θέλουν να παρατείνουν μέχρι τον Φεβρουάριο, ανακόπτωντας τα διαλυτικά φαινόμενα της χθεσινής μέρας, το οποίο μύριζε έντονα εκλογές. Το γεγονός ότι ο Παπαδημούλης ταυτίζει την ψήφο εμπιστοσύνης του Παπανδρέου, με την ψήφο εμπιστοσύνης των Σαμαρά-Βενιζέλου, καταπίνοντας ολόκληρη την ιστορία του δημοψηφίσματος, συνιστά ηθελημένη παραποίηση της ιστορίας.



Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας, ποια στάση κράτησε τότε στην ιστορία του δημοψηφίσματος; Μήπως μέσω του Αλέξη Τσίπρα το χαρακτήρισε ως τυχοδιωκτικό ελιγμό; Αλήθεια, τι ψέλλιζαν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους να παραιτείται ένας πρωθυπουργός του 44%; Βγήκε έστω κι ένας βουλευτής να καταγγείλει αυτή τη νέα Αποστασία, ανταποκρινόμενος στο δημοκρατικό ήθος της Αριστεράς; Όχι βέβαια, αντίθετα επέλεξαν την σιωπή, επειδή και εκείνοι είχανβάλει το χεράκι τους με τους "Αγανακτισμένους", αλλά και τους προπηλακισμούς σε βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.



Ο Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί έβαλε πάνω από το προσωπικό του συμφέρον την χώρα και όχι την πολιτική του επιβίωση. Αντίθετα, Σαμαράς-Βενιζέλος βάζουν πάνω απ' όλα το προσωπικό τους συμφέρον, προσαρμόζοντας το τι είναι συμφέρον γι αυτούς, με το τι είναι συμφέρον για την χώρα. Και επειδή όλοι πρέπει να θυμόμαστε το πως εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, παραθέτουμε την ομιλία Παπανδρέου στην τότε ψήφο εμπιστοσύνης, μια ομιλία ιστορική, ενδεχομένως και η καλύτερη της πρωθυπουργίας του:

Ας έχουν υπόψη τους στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ναι, η εξουσία είναι κοντά, ναι μεγάλη μερίδα του δημοκρατικού κόσμου προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει αυτή η κουστωδία που κυβερνά τον τόπο. Αλλά όσο κοντά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, άλλο τόσο κοντά είναι και τα ποδάρια της παραπλάνησης και της αναπαραγωγής της αλήθειας που τον βολεύει. Μπορεί η αλήθεια να στήνεται με κόπο και να χρειάζεται υπομονή, αλλά αυτή είναι στο τέλος που μένει και θριαμβεύει..

http://epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.