Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ: Φαρμάκι Σαχινίδη για Βενιζέλο

Νέο χύπημα κατά Βενιζέλου από τον Φ Σαχινίδη. «Η… έξοδος στις αγορές αποτέλεσμα πολιτικών επιδιώξεων για 5 ημέρες εφήμερης αντιμνημονιακής δόξας!»

του Νίκου Τσίτσα


Την πολιτική των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου υπερασπίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό του Σκάι αλλά παράλληλα άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του αφηγήματος της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο με επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ο κ. Σαχινίδης τάχθηκε υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και σημείωσε ότι οι αγορές αντέδρασαν έντονα γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη.«Η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της επάρκειας και της ικανότητάς μας να διαχειριστούμε τα του οίκου μας με τρόπο αποτελεσματικό κι όχι αποτέλεσμα πολιτικών επιδιώξεων για 5 ημέρες εφήμερης αντιμνημονιακής δόξας»,σημείωσε ο Φ. Σαχινίδης.

Εξήγησε επίσης ότι η αποτίμηση του ευρωπαϊκού ρίσκου αυξάνεται καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση, γιατί φαίνεται ότι Ιταλία και Γαλλία έχουν προβλήματα διαρθρωτικά αλλά και προβλήματα δημοσιονομικά, καθώς το έλλειμμά τους είναι πάνω από το όριο το οποίο έχει θεσπιστεί και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν ένα δρόμο γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση με βολές και κατά τουπροέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «οι παράγοντες που αφορούν την Ελλάδα είναι δύο: πρώτον, η διαφαινόμενη αδυναμία επίτευξης λύσης συναίνεσης για την προεδρική πλειοψηφία και επομένως η αύξηση των πιθανοτήτων για εκλογές τον Μάρτιο του 2015, σε συνδυασμό βέβαια με τη διακήρυξη της κυβέρνησης ότι προσφεύγει στις αγορές, χωρίς όμως να αφήνει καθαρό το τι θα γίνει. Εάν θα υπάρχει, δηλαδή, προληπτική γραμμή πίστωσης ή όχι».

Αιχμές για Βενιζέλο
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Φίλιππος Σαχινίδης για την στάση της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και στον Αντώνη Σαμαρά για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μετά την αντίδραση των αγορών: «Πάμε στις αγορές, αλλά ελάτε να προετοιμαστούμε». Δεν μπορεί, λοιπόν, η χώρα να λέει ότι ξέρετε κάτι ότι: «Α, αυτό ήταν ξαφνικό και προέκυψε». Ξέραμε ότι τελειώνει το 2014 το Μνημόνιο. Οφείλαμε να κάνουμε όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Διότι σήμερα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα και φάνηκε αυτό από τις δηλώσεις τις οποίες αναφερθήκατε και η ΕΚΤ είναι πολύ πιο χαλαρή στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Φαντάζεστε, το 2010 τον Τρισέ να λέει: «Ότι θα κάνω οτιδήποτε είναι αναγκαίο προκειμένου να προστατέψω το ευρώ, προκειμένου να προστατέψω χώρες όπως η Ελλάδα;». Η Ελλάδα πιθανότατα να μην είχε την περιπέτεια την οποία έζησε από το 2010 και μετά».

Παράλληλα υπερασπίστηκε τις πολιτικές των κυβερνήσεων Παπανδρέου λέγοντας ότι «έχω ακούσει πολλές κατηγορίες ένθεν κακείθεν ότι το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 δεν είχε προετοιμάσει την ένταξη στο μηχανισμό, ο οποίος δεν υπήρχε στο κάτω κάτω. Έχουμε το ESM. Η Ελλάδα το 2010 δεν είχε το παραμικρό. Για κάντε, λοιπόν, μια σύγκριση της περιπέτειας του 2010 με τις περιπέτειες τις σημερινές. Σήμερα, εφόσον έχουμε χρόνο θα έπρεπε να προετοιμαστούμε. Αλλά δυστυχώς φαίνεται, ότι δεν διδασκόμαστε ούτε από τα λάθη μας ούτε από τα πάθη μας».

Εθνική συνεννόηση

Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε ότι απαιτείται εθνική συννενόηση για το χρέος και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας: «είναι προτιμότερο, να πάμε με μία ενιαία γραμμή, η Ελλάδα να έχει δηλαδή το ισχυρότερο δυνατό εσωτερικό μέτωπο, ώστε όταν πάει στο εξωτερικό, οι αγορές να ξέρουν ότι αυτή δεν είναι μία απόφαση που την υποστηρίζει μόνο ένα κόμμα, αλλά έχει συγκροτηθεί ένας εθνικός πυρήνας ισχυρός, ο οποίος αυτή την στιγμή έχει μία ενιαία στάση, και αυτήν θα υποστηρίξει, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα βρίσκεται σήμερα ή αύριο στην κυβέρνηση».

http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.