Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Καρφώνει Καραμανλή ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Γαλάζιοι βουλευτές προκάλεσαν τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και αυτός απάντησε με επίθεση κατά της κυβέρνησης Καραμανλή για τα στοιχεία του ελλείμματος.

Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή σε ότι αφορά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, αφού προηγουμένως είχε προκληθεί από βουλευτές της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση των παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και του φουσκώματος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.

«Παραποιήσατε τα στοιχεία είναι πλέον αποδεδειγμένο» επετέθη εναντίον του ο βουλευτής της ΝΔΣάββας Αναστασιάδης επικαλούμενος, προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του προέδρου του ΕΛΣΤΑΤ.

Ανάλογες αιχμές δέχθηκε και από τους νεοδημοκράτες Κωνσταντίνο Κλειτσώτη και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Σε αντίθεση με τις απάτες του παρελθόντος, σήμερα τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας γίνονται διεθνώς αποδεκτά» απάντησε ο κ. Γεωργίου, ενώ δεν άφησε αναπάντητο και το καρφί του προέδρου της επιτροπής της Βουλής Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου ο οποίος τον (προ)κάλεσε να στηρίξει τα όσα είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διευκρίνισε ότι οι λέξεις «απάτη» και«λαθροχειρία» δεν είναι δικές του, αλλά περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής του Ιανουαρίου του 2010, καθώς και σε ψήφισμα των Ευρωπαικού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάρτιο που σχετίζονται με την απόκρυψη των πραγματικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. «Είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης να αναζητήσει ευθύνες για απάτες και λαθροχειρίες. Δεν είναι δική μου δουλειά. Η δική μου δουλειά είναι να παράγω αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία» είπε και σημείωσε με νόημα ότι πρόφατα η Eurostat δημοσίευσε χωρίς καμία επιφύλαξη τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για 9η συνεχόμενη φορά από το 2010 που ανέλαβε ο ίδιος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Κριτική κατά του κ. Γεωργίου άσκησαν και βουλευτές άλλων κομμάτων, με αφορμή το ύψος του προυπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ (41 εκατομμύρια ευρώ) για το 2014. Η Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι λειτουργία της Αρχής είναι πολύ δαπανηρή, ενώ για «μεγάλο φαγοπότι έκανε λόγο και ο Δημήτρης Γελαλής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι η ΕΛΣΤΑΤ απασχολεί 789 εργαζόμενους και έχει απωλέσει το 20% του προσωπικού της τα τελευταία χρόνια. Γνωστοποίησε πάντως ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας με συνεχείς μειώσεις στις ελαστικές δαπάνες.

http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.