Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο Βενιζέλος κλείνει το ΠΑΣΟΚ στο «σπιρτόκουτο» της Δημοκρατικής Παράταξης

Σήμερα εδώ θα πάρουμε αποφάσεις, θα επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας συμφωνία και θα δώσουμε την τελική ώθηση στη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια της αυτοοργάνωσης, καθ' οδόν προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μεταξύ του προέδρου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπειών των κινήσεων και ομάδων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη «Δημοκρατική Παράταξη». [tovima]

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «βεβαίως όλα κρίνονται στην πολιτική ουσία» και πως «γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015».

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ελήφθη ομόφωνα η απόφαση να ανακοινωθεί η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία θα αποτελείται από περίπου 400 άτομα και δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι την έναρξη του συνεδρίου ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε αυτή όποιος επιθυμεί. Η Οργανωτική Επιτροπή θα αποτελέιται από τρεις τομείς: Προγράμματος, με συντονιστή τον Κώστα Σκανδαλίδη, κοινωνικών Κινημάτων και Οργανωτικό (οι συντονιστές τους θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες). Επίσης θα ορισθεί και μια μικρότερη συντονιστική επιτροπή, 30 ατόμων.

 Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις και αφορούν το θέμα του χρέους, τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος με έμφαση στον τομέα της Πρόνοιας. Όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης θα κάνουν εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα όπου θα συναντηθούν με πολιτικά στελέχη αλλά και με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να παρουσιάσουν τις πολιτικές θέσεις και το σχέδιο εξόδου από την κρίση και να συζητήσουν μαζί τους.

 Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε μια συμφωνημένη με την Ευρώπη έξοδο από την κρίση. Εξήγησε ότι οι αποφάσεις για την πρόταση εμπιστοσύνης και για την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, ελήφθησαν για να αναταχθεί το κλίμα αβεβαιότητας και για να ανακτήσει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων, μέσω της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ακόμα ότι θα πρέπει να επισημανθούν οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται παροχές δισεκατομμυρίων που τινάζουν στον αέρα όλη την προσπάθεια και από την άλλη λέει ότι δεν θα πάρει μονομερείς αποφάσεις. «Ελεγαν τον Ολάντ "Ολαντρέου" και τον Ρέντσι εκπρόσωπο του κεφαλαίου και τώρα τους αποθεώνουν», σημείωσε. «Οι αβεβαιότητες για τη χώρα παραμένουν» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος παροτρύνοντας τους συνομιλητές του να μην επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική ότι όλοι είναι ίδιοι. «Μέσα σε πέντε μέρες μπορείς να διαλύσεις ότι έχτιζες πέντε χρόνια», υπογράμμισε.

 Epikairo: Σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος στον στενό κύκλο συνεργατών του (γιατί μ' αυτούς πάει να συγκροτήσει την Δημοκρατική Παράταξή του), αποκάλυψε πλήρως τον σχεδιασμό που έχει στο μυαλό του, εξηγώντας παράλληλα τις προθέσεις που συνοδεύουν την σώνει και ντε ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης που θέλει να κάνει κι αυτές κινούνται σε δύο άξονες:

 1ον) Τα ψηφοδέλτια: Ο Βενιζέλος, έχοντας ως αποκλειστικό πολιτικό ορίζοντα τις εκλογές, που πιθανόν να γίνουν εντός του 2015, ουσιαστικά πετάει το διαπραγματευτικό χαρτί συναλλαγής έναντι όλων: Οι αρεστοί θα κερδίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης, διαπραγματευόμενος άμεσα με τις "πολιτικές πρωτοβουλίες" που έχει συσπειρώσει γύρω του, την ποσόστωση της καθεμιάς στα ψηφοδέλτια. "Σε ζυγίζω τόσο, πάρε τόσους" θα είναι το μότο που θα κυριαρχήσει την προσεχή περίοδο. Για παρεμβολή της βάσης, ακόμα και μέσω του σώματος του Συνεδρίου, ούτε λόγος φυσικά.

2ον) Η νομή της εξουσίας: Ο Βενιζέλος γιατί μιλά συνεχώς για κυβερνήσεις συνεργασίας; Για να πείσει όσους στρατεύονται γύρω του (και διακατέχονται μόνο από ιδιοτελή κίνητρα) ότι το μόρφωμα που πάει να φτιάξει θα έχει λόγο στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Συνδέοντας μάλιστα και την υπόθεση με τα ψηφοδέλτια, ο Βενιζέλος υπόσχεται "μπες στο ψηφοδέλτιο και αύριο μεθαύριο θα σε βολέψω στο κράτος, με το δικαίωμα του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου". Για ιδεολογικά προτάγματα δεν υπάρχει χρόνος, όπως και ενεργή συμμετοχή της βάσης. Ας κάνουμε άρον άρον μια συσπείρωση, στην προοπτική της εξουσίας και βλέπουμε.

 Προκαλεί εντύπωση πως ο Βενιζέλος, ο πολιτικός που είναι μανιώδης με τον έλεγχο, μιλά για αυτοργάνωση από τα κάτω. Αυτοργάνωση σημαίνει κινηματικές διαδικασίες και όχι ανταπόκριση σε προσκλητήρια του Βενιζέλου. Το προσκλητήριο αυτό έχει ως αποκλειστικό ορίζοντα τις εκλογές, τίποτα περισσότερο. Κι αυτό γιατί ο Βενιζέλος πιστεύει ότι και μ' ένα ταπεινό 5-6% θα μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις. Αλλά επειδή μιλάμε για τη σωτηρία της παράταξης, ο ορίζοντας των εκλογών μοιάζει τόσο στενόμυαλος, τόσο παρωπιδικός, τόσο μονοδιάστατος και οπορτουνιστικός.

Ο Βενιζέλος έχει βαλθεί να κλείσει το ΠΑΣΟΚ στο σπιρτόκουτο της Δημοκρατικής Παράταξης, με τον κίνδυνο της ασφυξίας να είναι περισσότερο από ποτέ βάσιμος και ορατός. Διανοίγονται τρεις δρόμοι: Είτε κάποιοι θα μασήσουν και θα στριμωχτούν στο σπιρτόκουτο, είτε κάποιοι θα σκεφθούν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που γυρίζει, είτε κάποιοι θα επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης, κινηματικό, οριζόντιο και με κέντρο το ΠΑΣΟΚ. Επειδή τα σταυροδρόμια είναι κοντά, ο καθείς πλέον καλείται να διαλέξει τον δρόμο του..




- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.