Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση για την χώρα, την κυβέρνηση και τον προοδευτικό χώρο

[via:fb] Δημοσιογράφοι (με μία μόνον εξαίρεση), αναφερόμενοι στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις μου για τη χώρα, την κυβέρνηση και την προοδευτική παράταξη, έγραψαν ή μίλησαν, επικριτικά ή θετικά, αλλά πάντως με ήθος στο δημόσιο λόγο τους.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να επιβάλουν στους πολιτικούς τι να πράξουν και οι πολιτικοί δεν μπορεί να επιβάλουν στους δημοσιογράφους τι να γράψουν.

Πρέπει οι μεν να σέβονται την αυτονομία των δε, και αντίστροφα.

Παράλληλα όμως, διαπίστωσα πως στο διαδύκτιο υπήρξε παρερμηνεία ή και παραποίηση των απόψεών μου, λόγω των ταχύτατων αντανακλαστικών με τα οποία αναρτώνται οι ειδήσεις, θέλω να πιστεύω.


Επειδή, οι στιγμές για τη χώρα και τον προοδευτικό χώρο είναι οριακές είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τις πλήρεις και γραπτές απόψεις μου, στις οποίες προσωπικά θα ανατρέχω διαρκώς από εδώ και στο εξής.

1) Για τη χώρα...


"Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά ενώπιον δραματικών εθνικών, οικονομικών και πολιτικών κινδύνων.


Από το 2012 ήταν διεθνώς προγραμματισμένο και γραπτώς συμφωνημένο, πως η χώρα θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός Μνημονίου, στο τέλος του 2014.


´Ομως οι πρωταγωνιστές της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, οι οποίοι για να χτίσουν και να συντηρήσουν την επί δεκαετίες ατομική τους πολιτική καριέρα, μας οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2009 και συνακόλουθα στο 1ο Μνημόνιο, αυτή η γενιά πολιτικών που σήμερα ακόμη βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, μαζί με τους "αριστερούς" και "κεντροαριστερούς" τους κλώνους, αντί να μας οδηγήσει στην έξοδο από το 2ο Μνημόνιο, μας οδηγεί τελικά στο 3ο υβριδικό Μνημόνιο.


Υβριδικό μνημόνιο, που όχι μόνο θα περιλαμβάνει είτε την παράταση του 2ου μνημονίου, είτε την ειδική διεθνή οικονομική επιτήρηση με το ακριβό χρήμα μαζί, αλλά υποχρεώνει τελικά την Ελλάδα να επιδιώξει τις λύσεις και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στα μείζονα εθνικά θέματα του Χρέους, του Κυπριακού, της ΑΟΖ και του Σκοπιανού, ταυτόχρονα.Πρόκειται εθνικά για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη.


Η τελική αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη, επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο για να πιστοποιηθεί το τέλος του 2ου μνημονίου και να επανέλθει έτσι η χώρα ομαλά στις διεθνείς αγορές χρήματος, χωρίς καθεστώς ειδικής πιστοληπτικής προστασίας και ειδικής επιτήρησης.
Αντίθετα, η τελική αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου που συνεχίζεται, διεξάγεται πλέον στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας της Κυβέρνησης να αποσπάσει παράταση της διεθνούς πιστοληπτικής στήριξης.


Διεθνή πιστοληπτική στήριξη χωρίς την οποία, η Ελλάδα και τα ATM's των τραπεζών τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2014 θα κάνουν "απλώς" στάση πληρωμών, όπως προεξόφλησαν τα spreads στο 9% του Οκτωβρίου..."

2) Για την κυβέρνηση

"Σε φάσεις εθνικής κρίσης, κάθε Κυβέρνηση, αναλαμβάνει μια ιστορικά προσδιορισμένη αποστολή.


Αναντίλεκτη ιστορική αποστολή της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 2012 ήταν να φέρει σε πέρας το τέλος του Μνημονίου.


Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, χωρίς αμφιβολία, δεν τέθηκε κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο στην άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών ούτε από την κοινωνία, ούτε από την Βουλή. Ενώ και το διεθνές θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον όπως και το εγχώριο μιντιακό περιβάλλον ήταν αναμφίβολα υποστηρικτικό.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η κερκόπορτα άνοιξε, για την επέλαση των λαϊκιστών που έγιναν πολιτικοί άνδρες, πάνω στο σώμα μιας "ετοιμοθάνατης γυναίκας" που είναι η Ελλάδα της χρεοκοπίας, εκπροσωπώντας όμως πλέον κόμματα με ισχυρή εκλογική δυνάμη.
Και το μείζον ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξής : τι θα γίνει εαν η χώρα εξ αιτίας της απαράδεκτης πρόβλεψης του Συνταγματος του 1975, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια περίοδο πολιτικής αποσταθεροποίησης, με όλα τα μεγάλα θέματα, κακώς κάκιστα, ανοικτά και σε κρίσιμη καμπή ; Έξοδος από το μνημόνιο, δημόσιο χρέος, ΑΟΖ , Κυπριακό, Σκοπιανό. ....τώρα έχει εκ των πραγμάτων προκύψει ενα πολύ σοβαρό ερώτημα : προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, κι έτσι η χώρα να αποφύγει τους κινδύνους που συνεπάγεται για τον τόπο ένα πολιτικό αδιέξοδο γονιμοποιημένο με έναν πρωτοφανή λαϊκισμό, είναι άραγε διατεθειμένη η σημερινή Κυβέρνηση, όπως ακριβώς κάναμε εμείς το 2011, να παραχωρήσει τη θέση της σε μία Κυβέρνηση ειδικής αποστολής; Αναλαμβάνοντας στο τέλος τέλος και την ευθύνη για την αποτυχία όσον αφορά στην μη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο...

Ρωτώ : ποια χώρα, ποια δημοκρατία και ποιο Κοινοβούλιο που θέλει να αυτοπροστατευτεί από την επέλαση του λαϊκισμού δεν θα άλλαζε τώρα έναν, πλέον τεκμηριωμένα, αποτυχημένο Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο ;"


3)Για τον προοδευτικό χώρο και το ΠΑΣΟΚ

Θεωρώ ότι η ολοκληρωμένη διαδικαστική πρόταση που έκανε ο κ. Παπανδρέου είναι πραγματικά η μόνη λύση που αυτή τη στιγμή μπορεί να σκεφτεί κανείς για να λυθούν μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα που δεν αφορούν το σημερινό ΠΑΣΟΚ και πως αυτό θα επιβιώσει εκλογικά αλλά αφορούν και τη μεγάλη ανάγκη και επιθυμία που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι για την ανασυγκρότηση και την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου....


Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την βάση προς την κορυφή και όταν σχηματιστεί ένα ανοιχτό μητρώο μελών μετά βεβαίως από μια εγερτήρια πρόσκληση που πρέπει να γίνει η οποία δεν θα είναι άνευ περιεχομένου ούτε άνευ κατεύθυνσης, πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος..


...Σε περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές πράξεις τέτοιας κατεύθυνσης και περιεχομένου είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στην συλλογική, ενεργό πολιτική.


Να επιστρέψω για να εργαστώ σαν ένας από χιλιάδες, για μια νέα ενότητα για το μέλλον όλων των προοδευτικών πολιτών και αξιόπιστων πολιτικών που είναι σήμερα διασκορπισμένοι στα 4 σημεία του πολιτικού ορίζοντα. Από την Δημάρ, τους Μεταρρυθμιστές (το ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς) και το Ποτάμι μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ (μη περιλαμβανομένης της δημαγωγικής του ηγεσίας) και τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού κι όχι του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.


Να επιστρέψω για να ενώσω τις μικρές μου δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα "Νέο ΠΑΣΟΚ", προκειμένου να γίνει πράξη μία καθολική ανανέωση.


Δεν επιστρέφω όμως, για να αναβιώσει ένα παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει απαράγραπτες ιστορικές ευθύνες για το οδυνηρό τέλος της μεταπολίτευσης..."

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.