Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Οι Παπανδρέου σκέπτονταν πάντα έξω απο το κουτί

Σήμερα, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και βλέπουμε την ύστατη επίθεση φιλίας των υποκριτοφυλάκων του επίσημου ΠΑΣΟΚ,το οποίο μέσω μιας δραματικής ανακοίνωσης εξαπολύει μια επίθεση συναισθηματικού χαρακτήρα στον Γιώργο Παπανδρέου, επικαλούμενο την ιδιότητα του "γιου του ιδρυτή" και το ότι χάρις στο ΠΑΣΟΚ έγινε πρωθυπουργός του 44% το 2009.

Επειδή ξαφνικά θυμήθηκαν στην Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ, όταν τον Μάιο ζητούσαν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης απο τον Παπανδρέου στο άκαιρο και ανιστόρητο εγχείρημα της Ελιάς, ας τους θυμήσουμε ποια ειναι η σχέση των Παπανδρέου με την δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα...

1958: Το κόμμα των Φιλελεύθερων έχει μείνει 3ο στις εκλογές του 1958, με την ΕΔΑ να ειναι αξιωματική αντιπολίτευση. Το κόμμα των Φιλελεύθερων,το οποίο στα χέρια του Σοφοκλή Βενιζέλου είχε γίνει παράρτημα της κυρίαρχης Δεξιάς, βρίσκεται μεταξυ φθοράς και αφθαρσίας στα χέρια του τότε γιου του ιδρυτή. Αξίζει να σημειωθεί οτι το Κόμμα των Φιλελεύθερων μετρούσε στην πολιτική σκηνή 38 χρόνια, ιδρυώμενο το 1910 απο τον Ελευθέριο Βενιζελο.

Ήδη το παρακράτος της Δεξιάς εκανε πάρτυ, με την αρωγή του Παλατιού,του Στρατού και των Αμερικανών. Η Αριστερά ήταν μεν αξιωματική αντιπολιτευση,αλλα ταυτόχρονα εγκλωβίζοταν στις εσωτερικές αντιθέσεις με το παράνομο ΚΚΕ. Ο Παπανδρέου τότε είχε δύο επιλογές: Είτε να κάνει λίφτινγκ στο παραπαίον κόμμα των Φιλελεύθερων, είτε να βρει τρόπο να δημιουργήσει ενα κόμμα που να εκφράζει ένα λαϊκό αίτημα: Την Δημοκρατία. Τρία χρόνια αργότερα και λίγες μερες πριν τις εκλογές, ο Γεώργιος Παπανδρέου ιδρύει την Ενωση Κέντρου, που έμελλε να εκφράσει τον δημοκρατικό κοσμο και την γενιά του 1-1-4. Ο Παπανδρέου τότε, ανάμεσα στην καρέκλα και τον αγώνα, διάλεξε τον αγώνα, γιατί πίστευε οτι η πατρίδα ηθελε ενα δημοκρατικό αντίβαρο.

1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ειναι ο σταρ της κεντροαριστεράς. Επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου,του κόμματος του Πατέρα του, μεταδικτατορικά ειχε ενα κόμμα στα πόδια του, το οποίο και τον αναγνώριζε σαν αρχηγό και περιελάμβανε την αίγλη του παρελθόντος, μολονότι ειχε στιγματιστεί απο την αποστασία του 1965. Η Ένωση Κέντρου του 1974 ηταν ενα γηρασμένο κόμμα, γεμάτο αξιωματούχους που αποσκοπούσαν σε μια δικαιότερη δεξιά, όχι ομως σε μια δικαιότερη κοινωνία.

Όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα ειχε φτιάξει το ΠΑΚ, το οποίο ειχε συσπειρώσει όλη τη φλέγουσα νέα γενιά της εποχής,που ανταποκρινόταν στο κάλεσμα του Ανδρέα και το όραμα για μια πραγματική αλλαγή και οχι για μια έντιμη διαχείριση.

Ο Ανδρέας τοτε βρέθηκε σε σταυροδρόμι: Είτε να αναλάβει τα σκήπτρα της ΕΚ και να την οδηγήσει στην εξουσία σύντομα, ή να ξεκινήσει κάτι απο την αρχή, για να αλλάξει εκ βαθέων το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Διάλεξε τον δύσκολο δρόμο ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ, συσπειρώνοντας γύρω του τα δυναμικότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ως επί το πλείστον νέους απο 16 έως 26 ετών.Ο Ανδρέας ηθελε όλο το κεφάλαιό του να το αφιερώσει στην Αλλαγή και οχι σε εσωτερικές διευθετήσεις και συναλλαγές με τους κομματάρχες του χθες.

2014: Ο Βενιζέλος αποκάλυψε σήμερα οτι πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου συναλλαγή, μια θεσούλα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Με αλλα λόγια πρότεινε ενα τίμιο βόλεμα σε εναν πρώην πρωθυπουργό, θέλοντας να τον χρησιμοποιήσει σαν περιφερόμενο τοτέμ για να του μαζέψει ψήφους.

Καμία κουβέντα για ιδεολογία,καμια ανταπόκριση στην πραγματική πολιτική, παρά μονο συναισθηματικές κορώνες απο εκείνους που πριν απο λιγο καιρό εξήραν την Δημοκρατικη Παράταξη και την Ελιά.

Είναι προφανές οτι ο Βενιζέλος θέλει να κλείσει τον Παπανδρέου σε εναν πόλεμο φθοράς, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία του.Ειναι προφανές οτι ο Βενιζέλος θα προβεί σε απανωτές αντιποίησεις αρχής, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του "παραβάν".

Καταπατώντας κάθε έννοια αξιοπιστίας,παριστάνει τον τιμητή, υψώνοντας τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ για καθαρά μικροκομματικό όφελος.

Κλείνοντας, ας θέσουμε ενα ερώτημα σε όσα παλιά μέλη του ΠΑΣΟΚ απευθύνουν τις επόμενες μερες έκκληση συναισθηματικού χαρακτήρα στον Παπανδρέου:

Τι θα ειχε γινει αν τότε, το 1974 δεν είχαν ακολουθήσει τον Άνδρεα και ειχαν μείνει με τον Ζίγδη; Στην καλύτερη περίπτωση θα ειχαν καταλήξει μια κεντρώα συνιστώσα της ΝΔ.


Αν τοτε,οι σημερινοί 60αρηδες και τοτε 20αρηδες θεωρούν οτι έκαναν το σωστό και όχι αποστασία,ας αφήσουν τους σημερινούς 20αρηδες-30αρηδες να πάρουν την παράταξη στα χερια τους, διεκδικώντας το δικαίωμα να αλλάξουν την μοίρα της παράταξης και της χώρας.

- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.