Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Εγώ δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια, όπως έκανε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε συνέντευξη που παραχώρησε, απόψε, στο πλαίσιο του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα.

Ήταν η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλλά δεν του επιτράπηκε να μιλήσει, με τη δημοσιογράφο να μιλάει πολύ περισσότερο από τον προσκεκλημένο, ο οποίος ήταν δύσκολο να αρθρώσει λέξη.
Κάθε φορά που προσπαθούσε να δώσει απάντηση σε ερώτημα που του είχε τεθεί, ερχόταν η διακοπή για να τεθεί ένα νεώτερο θέμα στο οποίο, πάλι, δεν προλάβαινε να απαντούσε, διότι ερχόταν τρίτο ερώτημα που διέκοπτε την απάντηση στο δεύτερο κ.ο.κ.

Το όλο σκηνικό θύμιζε ανάκριση σε δικαστήριο που είχε ήδη βγάλει την απόφασή του. Όπως παρατηρούσαν έμπειροι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ τών Δημοκρατών Σοσιαλιστών βρέθηκε αντιμέτωπος με το κατηγορητήριο που διατυπώνεται εναντίον του εδώ και πέντε χρόνια και δεν του δόθηκε το δικαίωμα να «απολογηθεί». Αν μη τι άλλο, επειδή σε αυτό το διάστημα έχουν ειπωθεί όλες οι κατηγορίες εναντίον του, θα έπρεπε να του δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσει τι ήταν όλα αυτά που έγιναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη στον Αντέννα, κανένας δεν θέλει να του δώσει αυτή τη δυνατότητα, αντίθετα η τακτική φαίνεται να είναι να συνεχιστεί η παρεμπόδισή του να μιλήσει για όσα συνέβησαν την περίοδο 2009-2011.

Η αποψινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στον Αντέννα, έδειξε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το επιτελείο του αιφνιδιάστηκαν από τη σφοδρότητα της επίθεσης και μάλλον έκαναν τις σχετικές συνεννοήσεις μη αντιλαμβανόμενοι τις διαθέσεις των «ανακριτών» του και δεν προνόησαν να διαπραγματευτούν κάποια συμφωνία με τα κανάλια και όσα άλλα μέσα θα ήθελαν μια συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού.

Όπως παρατηρούσαν οι ίδιοι έμπειροι δημοσιογράφοι, δεν θα έπρεπε ο κ. Παπανδρέου να δεχτεί να έχει παρουσία ενός 10λέπτου, ουσιαστικά, ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε 20λεπτη παρουσία, η οποία και πάλι θεωρείτε ανεπαρκής. Αυτό που έπρεπε και πρέπει να επιδιωχτεί, είναι να έχει άνεση χρόνου για να μιλήσει. Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να απόσχει από τηλεοπτικές εμφανίσεις τύπου Αντέννα και να επιδιώξει άλλους τρόπους επικοινωνίας, καταγγέλλοντας, ενδεχομένως, τη συμπεριφορά των «συστημικών» μέσων ενημέρωσης, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμένα να επαναλαμβάνουν το κατηγορητήριο χωρίς να αφήνουν περιθώρια για απαντήσεις. Η πρόταση προς τον κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να ήταν το «σκληρό ροκ», αντί της προσπάθειες συνεννόησης και αναγνώρισης του δικαιώματός του να μιλήσει, κάτι που δεν του αναγνωρίζουν.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, θα μπορούσε να αλλάξει και την καμπάνια του, η οποία να είναι πλέον μια καμπάνια καταγγελίας όσων τον φιμώνουν και δεν τον αφήνουν να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς, πάντως, να διακινδυνεύσει να φθάσει το θέμα στα όρια του γραφικού.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος, η κυβέρνησή του και ο ελληνικός λαός σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος. Ειδικότερα για τον ίδιο ανέφερε ότι σήκωσε βάρος που αναλογούσε σε άλλους και ειδικότερα στην κυβέρνηση Καραμανλή, που παρέδωσε τη χώρα σχεδόν χρεωκοπημένη και ουσιαστικά ήταν εκείνη που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο.

Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, εμποδίσαμε να σκάσει η χώρα που ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο και προχωρήσαμε σε αλλαγές οι οποίες εμποδίστηκαν από πολλούς. Τόνισε επίσης ότι το μνημόνιο, για το οποίο ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι οι αιτίες που μας έφεραν στο μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί ταυτίστηκε με τις πιο συντηρητικές εκφάνσεις της δεξιάς και υπάρχει πλέον ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Ανέφερε επίσης ότι ήταν υποχρέωσή του να ιδρύσει το ΚΙΝΗΜΑ, για να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα με βάση αρχές και αξίες, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε συνεργαζόμενο με τη ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε συγκαλυμμένη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που παρουσιάζεται το ΚΙΝΗΜΑ στις δημοσκοπήσεις, όταν ανέφερε ότι «δεν έφτιαξα το ΚΙΝΗΜΑ για τις δημοσκοπήσεις». Επίσης ανέφερε ότι δεν μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να βολευτεί, κάτι που θα μπορούσε να είχε κάνει αν είχε αποδεχτεί τη βουλευτική έδρα που του προσφέρθηκε.

http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.