Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Δημοσκοπήσεις, μετεγγραφές, μεταπηδήσεις και ο πόλεμος των εντυπώσεων - Του Βασίλη Τακτικού

2015-01-09_3.06.18.png
Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με πολλές μικρές εκπλήξεις και το ανάλογο σασπένς. Χθες κυριάρχησαν στα μίντια οι δηλώσεις, αντιδηλώσεις και τα σχόλια για την μεταπήδηση της Ατζελας Γκερέκου στη ΝΔ και του Βασίλη Οικονόμου, ενώ αναμένονται και άλλες βαρύγδουπες μεταγραφές. Όλα βέβαια αυτά έγιναν μέσα στο πλαίσιο για το πόλεμο των εντυπωσεων.

Ο Βενιζέλος αντέδρασε ως απατημένος σύζυγος με επιστολή στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Όπως μίλησε για ανήθικη συμπεριφορά και απείλησε λένε οι κακές γλώσσες ότι δεν θα του ξαναμιλήσει ενώ αναφέρθηκε και στην συμμαχία τους αποκλείοντας την στο μέλλον...

Ο Σαμαράς όμως από ότι φαίνεται σκέφτεται μόνο την πρωτιά και τίποτα άλλο. Ετσι αναμένεται να δούμε πολλές ακόμα σκηνές απείρου κάλους και πολιτικής αισθητικής. Προχθές ο πόλεμος των εντυπώσεων διεξήχθη στο πεδίο των δημοσκοπήσεων.

Ο πρόεδρος Βαγγέλης πάσχισε να αποδυναμώσει έστω κατ' εικόνα την απήχηση του Kινήματος, GAP όπως λένε διάφοροι τίτλοι, κατευθύνοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ετσι ένας κατεξοχήν αμοραλιστής πολιτικός προκειμένου να αναρριχηθεί στη ηγεσία, προφεσόρος της μακιαβελικής πολιτικής ( ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) προσπάθησε για μια ακόμα φορά να διδάξει ηθική στην πολιτική για το εθνικό συμφέρον.

Το εθνικό συμφέρον είναι βέβαια θεωρεί ο Ευάγγελος τον ίδιο τον ευατό του και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, που ματαίως προσπάθησε να αποποιηθεί πρώτα με την «Ελιά» και μετά με την Δημοκρατική Παράταξη και τώρα αφού απέτυχε σε αυτό το στόχο, βρίσκει σε αυτά σανίδα σωτηρίας.

Αλλά το «εντιμότατο» αυτό παιχνίδι δεν του βγαίνει. Μερικοί μισθοφόροι κρατικών και κομματικών αξιωμάτων τον εγκαταλείπουν. Οι μισθοφόροι πάντα πηγαίνουν με το νικητή, όπως και οι σφετεριστές της εκπροσώπησης με το κόμμα που τους εξασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση στην εξουσία.

Σ ένα παιχνίδι η εξουσία για την εξουσία, Η Άντζελα λειτούργησε με πολιτικό ορθολογισμό με στόχο την επανεκλογή της. Ποια ιδεολογία να τη κρατήσει; Έτσι επέλεξε το σίγουρο δρόμο της επανεκλογής της. Δεν μας εκπλήσσει σε ένα παρακμιακό πολιτικό σύστημα.

Σε αυτό το σημείο ο προφεσόρος και πολύς Βαγγέλης που κάποτε ήθελε να γίνει ηγέτης στο όλο ΠΑΣΟΚ και κατάντησε ηγέτης στα απομεινάρια του, δεν διάβασε καλά το Μακιαβέλι και ειδικά τις συμβουλές του στον «Ηγεμόνα» να μην βασίζεται σε μισθοφορικούς στρατούς, αλλά να φροντίζει νάχει και εθελοντές. Πως όμως να τους βρει ως επιτελάρχης του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα. Τι έχει πλέον να υποσχεθεί με ένα κόμμα του 3-4%? Ποιους και πόσους να βολέψει?

Υπόσχεται να βολέψει καμιά δεκαριά πρωτοκλασάτους στην Α, Β Αθηνών και μερικές άλλες μεγάλες περιφέρειες αλλά από κει και πέρα έχει χαθεί οριστικά η δυνατότητα των παροχών και ιδιοτελών ωφελημάτων. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δουλεύει θέλει δεν θέλει προς όφελος του Σαμαρά και του Τσίπρα.

Όσο προσπαθεί όπως του καταλογίζουν άλλα δημοσιεύματα, με τις πιέσεις του προς τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να μειώσει τα ποσοστά των άλλων μικρών κομμάτων και διεκδικητών της 3ης θέσης, όπως το Κίνημα του ΓΑΠ, τόσο περισσότερο νερό ρίχνει στο μύλο της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

Όμως αυτή του η αδημονία φαίνεται συγκυριακά δεν βολεύει τη ΝΔ που θέλει κάποια μικρότερα κόμματα να μειώσουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός ότι για πολύ καιρό οι ραδιουργίες του Βενιζέλου του έβγαιναν.

Προχθές μόλις, στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα και την επιλογή του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για να σώσει τη χώρα από τη βέβαια όπως είπε κατάρρευση και καταστροφή υπονομεύοντας την εκλεγμένη ηγεσία. Τώρα θέλει να τον σεβαστούν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως αρχηγό τους, διεκδικώντας για τον εαυτό του το αλάθητο.


Αλλά ποιος τον πιστεύει πλέον και ποιος τον παίρνει στα σοβαρά? Ακόμα και ο πιο ευεργετηθείς από όλους μέχρι σήμερα Α. Σαμαράς, κοιτάζει το δικό του κομματικό συμφέρον. Έτσι άλλωστε μας δίδαξε μέχρι τώρα με τη συμπεριφορά του προς τους άλλους και με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο νόμισμα φαίνεται ότι θα πληρωθεί και αυτός τώρα, καθώς οι ρόλοι στην πολιτική εναλλάσσονται.

Αυτός που πιστεύει στο δίκαιο του ισχυρού, εν προκειμένω στον πόλεμο των εντυπώσεων και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσω των μιντια, κάποια στιγμή μοιραία έρχεται η σκληρή πραγματικότητα να τον διαψεύσει.

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά με τον ΓΑΠ και το νέο κίνημα. Ο ΓΑΠ πολεμήθηκε σκληρά από τα ΜΜΕ, έχει όμως κερδίσει εθελοντές για τους νέους δημοκρατικούς θεσμούς συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων στη βάση της κοινωνίας, στο διαδίκτυο για την αυτοοργάνωση και τα οριζόντια δίκτυα. Η πολιτική του τόλμη να καλέσει την κοινωνία σε αυτοοργάνωση αλλάζει τα δεδομένα. Είναι μια διαδικασία που δεν αντιμετωπίζεται με ραδιουργίες.

Έτσι μπροστά στον πόλεμο των εντυπώσεων έχουμε μια πάλη εθελοντών με μισθοφόρους στο λεγόμενο εμφύλιο της παράταξης, με εμφανή σημάδια λιποταξίας από τους τελευταίους ενώ, αντίθετα οι εθελοντές συσπειρώνονται με βάση πολιτικές και ιδεολογικές αξίες. Όταν ένα σαθρό πολιτικό σύστημα καταρρέει αφήνει χώρο να γεννηθούν νέες κοινωνικές και πολιτικές αξίες.

Για αυτό είναι πρόσφορο το έδαφος για αυτοοργάνωση και κίνημα δημοκρατικών αξιών και κοινωνικής δικαιοσύνης.

epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.