Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Γ. Παπανδρέου:«Να ξανακτίσουμε ένα Κίνημα στη βάση αξιών»

Για την ειλημμένη απόφαση ανατροπής του από την πρωθυπουργία και τα όσα συνέβησαν τότε, την απόφασή ίδρυσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά και πολλά άλλα μιλάει σε συνέντευξή του στην Real News o Γιώργος Παπανδρέου. 

«Με την άφιξή μου στην Αθήνα ενημερώθηκα ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αλλάξει άποψη για το δημοψήφισμα σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει δημοσίως δύο ημέρες νωρίτερα» τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στα τεκταινόμενα που έφεραν την ανατροπή του από την πρωθυπουργία της χώρας. «Ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ως "λυτρωτική", την επομένη ξεκίνησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις ή οι απειλές για ανεξαρτητοποίηση. Ουσιαστικά πήγα στις Κάννες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί», λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών διαψεύδει πως πρότεινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό λέγοντας πως: «Όταν στη συνεννόηση με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων παρουσιάστηκε δυστοκία στο να συμφωνηθεί το πρόσωπο που θα με διαδεχόταν ως πρωθυπουργός, ζήτησα τη γνώμη και τις προτάσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς πρότειναν, μεταξύ άλλων, και τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, ουδέποτε προτάθηκε από εμένα, διότι υπήρξε τελική συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου. Αλλά επειδή ακούω διάφορα... Όλα αυτά τι σημαίνουν; Ότι δεν συνέβαλε στην ανατροπή; Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα. Όλοι τα γνωρίζουν».

Για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στο πρόβλημα που ήταν «το πελατειακό πάρτι ασυδοσίας που κορυφώθηκε την περίοδο 2004-2009. Βρέθηκα πρωθυπουργός μιας χώρας που αποκαλύφθηκε ξαφνικά ότι είχε 36 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα, 16% του ΑΕΠ».

Ακολούθως αναφέρεται στην ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος λέγοντας τα εξής: «Έπειτα από εμάς άλλες 3 χώρες μπήκαν σε πρόγραμμα: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος. Σε καμία από τις χώρες αυτές δεν διχάστηκε το πολιτικό σύστημα σε "μνημονιακούς" και "αντιμνημονιακούς". Μόνο εμείς. (...) Συζητώντας για το πόσο κακό είναι το μνημόνιο είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε βγει από αυτό.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στο θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια με τα υπονοούμενα και τις διαρροές που κλείνουν το μάτι σαν να μου προτείνουν κάποια υπόγεια συναλλαγή ή να εκβιάζουν για να εξαγοράσουν τη σιωπή μου. Δεν συναλλάσσομαι και δεν φοβάμαι τίποτα. Επαναλαμβάνω την πρότασή μου: να γίνει τώρα ξανά κοινός έλεγχος στα οικονομικά όλων των κομμάτων από το 2000 μέχρι σήμερα, για να δούμε ποιοι και πότε επιχείρησαν να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους. (...) Παρότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ είχε περισσότερα χρέη από τη Ν.Δ. και ενώ την περίοδο 2004-2009 το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο κόμμα, είχε μικρότερη επιχορήγηση από τη Ν.Δ., καταφέραμε το 2010 να χρωστάμε λιγότερα χρήματα απ' ότι η Ν.Δ. Και όμως, όλη η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τις μεθόδους αυτές».

Μιλώντας για το σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τις ενδεχόμενες συνεργασίες που θα προκύψουν μετεκλογικά ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως «το ερώτημα είναι αν αυτοί θέλουν να συνεργαστούν με το Κίνημά μας. Εμείς δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός για οφίτσια. Θα επιβάλουμε σαφέστατο προγραμματικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών που θα τηρηθεί στο ακέραιο. Θα επιβάλουμε πραγματική κυβερνητική συνεργασία με συλλογικές αποφάσεις. Και ρωτώ: Έκανε τίποτα από όλα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο Σαμαράς; Πώς μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη; Είχε στήριξη που η δική μου κυβέρνηση ποτέ δεν είχε και τα έκανε μαντάρα.

«Το στοίχημα είναι να πάμε ξανά στη βάση, στους πολίτες, να τους δώσουμε φωνή, να βρουν πάλι χώρο να εκφραστούν με αυτό να ξαναχτίσουμε ένα κίνημα στη βάση αξιών. Κίνημα με διευθετήσεις κορυφής δεν είναι κίνημα. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω πράξη στο Κίνημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.