Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Το μαχαίρι στο λαιμό: Διορία έως τη Δευτέρα για αίτηση παράτασης του ισχύοντος προγράμματος

Προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ήταν το κεντρικό μήνυμα του Eurogroup προς τη χώρα μας.

Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, κυρίως από Ισπανούς και Πορτογάλους που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα.

Από την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίστηκε ότι βούληση της χώρας είναι η παραμονή στο ευρώ, ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική εξυγίανση, πλεόνασμα, ενώ στο σχεδιασμό της είναι σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές.

Σαφής ήταν η στροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ζήτημα του χρέους, καθώς αναγνώρισε ότι δεν επιδέχεται κούρεμα.
Από τα άλλα κράτη – μέλη ξεκαθαρίστηκε ότι η μόνη προοπτική είναι μέσα από επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν και οι συζητήσεις μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας όπου και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Eurogroup ετοιμάζει ανακοίνωση για Ελλάδα, φαίνεται δεν πήγαν καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να παρουσιάσει το σχέδιο της Αθήνας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ενώ το Reuters ανέφερε ότι καθαρογράφεται το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με διαρροές δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.


Οι πρώτες διαρροές για τις συζητήσεις μέσα από το Eurogroup βγήκαν γύρω στις 10 το βράδυ και δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια νύχτα θρίλερ με ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, «πιέσεις δέχεται η ελληνική αποστολή στο Eurogroup για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Γύρω στα 30 λεπτά κράτησε η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ελληνική πρόταση. Κατόπιν, στις διαδοχικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών ασκήθηκαν πιέσεις για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η πλευρά των Φιλανδών ξεκαθάρισε ότι τις όποιες αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να τις περάσουν από ψηφοφορία στο κοινοβούλιό τους».
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.