Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ο Παπανδρέου παραδίδει μαθήματα ήθους απέναντι στον τυχοδιώκτη Σαμαρά

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σχετικά με την επιστολή που έστειλε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στους παράγοντες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και στους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα αναδημοσιεύουμε και μέρος της επιστολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ομόσταβλου του Αντώνη Σαμαρά). Ακολουθεί σχόλιο του epikairo:

"Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, [..], αφού αναφέρεται στα πρωτοφανή αποτελέσματα που επέτυχαν με τις μεγάλες προσπάθειές τους οι Έλληνες, τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, ζητά να μην χαθεί η ευκαιρία που προσφέρεται από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τους καλεί να συμβάλλουν ώστε να μπει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και να στηρίξουν την Ελλάδα και τους Έλληνες να προωθήσουν μια πολιτική μεγάλων δημοκρατικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, την οποία η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ:

Παραθέτει αναλυτικά τα αποτελέσματα που είχαν οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων,

Αναδεικνύει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν και μάλιστα, σε περιβάλλον λιτότητας, προσπάθειες που διεκόπησαν,

Υπογραμμίζει τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υφισταμένου προγράμματος προσαρμογής, που έδωσε βάρος στη λιτότητα και όχι στις μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουν τις αιτίες των προβλημάτων,

Τονίζει ότι, αντί της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας και της απουσίας αναπτυξιακών πολιτικών, επιβάλλεται να επιλεγεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα και πολιτικές ανάπτυξης,

Επισημαίνει ότι, μια συμφωνία πρέπει να προβλέπει την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος, τη δυνατότητα αντί των πολύ υψηλών πλεονασμάτων να ενισχύεται η ανάπτυξη και να χρηματοδοτούνται κοινωνικά προγράμματα με τα οποία να αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες Έλληνες – προσθέτωντας ότι, όλα αυτά θα συμβάλλουν, ώστε να αλλάξει και η οπτική των αγορών με την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα, και τους καλεί, να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και να στηρίξουν μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δίνει επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, όλα αυτά θα πρέπει να είναι μέρος ενός «Ελληνικού σχεδίου», οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν ότι, ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να φέρει τη δική τους σφραγίδα, να αισθανθούν ότι είναι δικό τους και να κληθούν να εκφραστούν αποφασιστικά για αυτό, άμεσα, με δημοψήφισμα, επισημαίνοντας όμως, ότι η απόφαση γι' αυτό, ανήκει στην πλειοψηφία της Βουλής και την Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, επισυνάπτει και την επιστολή που είχε αποστείλει τον Νοέμβριο του 2011 προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και τους Ηγέτες των Κρατών – Μελών, με την οποία και τότε επισήμαινε όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του προγράμματος προσαρμογής, επαναδιατύπωνε τις απόψεις και τις θέσεις του, που είχε εκφράσει από την αρχή της κρίσης και ζητούσε αλλαγή πορείας."

Μια μέρα πριν, το ΕΛΚ έβγαζε ανακοίνωση, η οποία έλεγε τα εξής [lifo.gr]:

Καλούμε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδα να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες του λαού της Ελλάδα δεν μπορεί να τεθουν σε κίνδυνο με μονομερή συμπεριφορά. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας οφείλει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται επίσης και σημειώνεται ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ανθρώπους της Ελλάδας προκειμένου να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα τους.

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να μην αποτελέσει εμπόδιο στο να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Ελλάδα ", τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ , Joseph Daul , σημειώνοντας επίσης ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ απότισαν φόρο τιμής στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά. "Η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, το ΕΛΚ-οδήγησε τις κυβερνήσεις να πάρουν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Βεβαίως, στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο και πήρε περισσότερο χρόνο, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε τη χώρα στην πορεία της προς τη σταθερότητα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Τώρα είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας για να καταλήξουν σε συμφωνία σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα πλήξει τους ανθρώπους στην Ελλάδα», είπε επίσης ο Daul.

Epikairo: Στην πρώτη ανακοίνωση ούτε μια προσωπική αναφορά του Παπανδρέου στην κυβέρνησή του, αλλά σε όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα για τις θυσίες που έκανε αυτά τα 5 χρόνια. Στη δεύτερη ανακοίνωση, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης του Αντώνη Σαμαρά, λες και εκείνος έχει το άγχος της δικαίωσης, έχοντας το θράσος να υπαγορεύσει στη νέα ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη σωτήρια πολιτική του.

Είναι τόσος ο κομπλεξισμός του Σαμαρά, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τους Μπακογιάννη, Μητσοτάκη και Μιχελάκη να αποδοκιμάζουν ευθέως αυτή την κομματική ανακοίνωση του ΕΛΚ. Ο μεν Παπανδρέου βάζει πλάτη για να πετύχει η Ελλάδα, ο δε Σαμαράς τραβά το χαλί στην προσπάθεια της χώρας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την μωροφιλοδοξία του.

Βέβαια θα προκαλούσε εντύπωση η οποιαδήποτε διαφορετική στάση του πρώην Πρωθυπουργού. Καταψήφισε το Μνημόνιο Ι για να μην χρεωθεί τις ευθύνες του Καραμανλή για την χρεοκοπία. Ξεκίνησε τον αντιμνημονιακό αγώνα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη σωτηρία της χώρας, συνωμότησε για να ανατραπεί ο νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός, εκβίασε με διπλές εκλογές το 2012 και κατέληξε με τη δραπέτευση από την εξουσία το 2015, όταν είδε για τα καλά ότι δεν μπορεί να σκίσει τα μνημόνια.

Αυτός είναι ο μικρόψυχος κύριος Σαμαράς, ο τυχοδιώκτης και από την άλλη αυτός είναι ο Παπανδρέου, με το ήθος και τον πατριωτισμό του. Γιατί πρώτα είναι η Ελλάδα και όχι τα μικροπολιτικά παιχνίδια. Και όσοι δεν καταλαβαίνουν γιατί ο Παπανδρέου έχει τόσο πιστούς οπαδούς και συνοδοιπόρους, ίσως σήμερα από την σύγκριση καταλάβουν κάτι παραπάνω..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.