Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο πρώτος "πυροβολισμός" από την ΕΚΤ

Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τον κλοιό ρευστότητας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Το βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι η ανυπαρξία ή αδυναμία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Για την επαναφορά αναγνώρισης του αξιόχρεου των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου η ΕΚΤ βάζει πλέον όρο, με απόλυτο και ανελαστικό τρόπο, την αποδοχή ενός νέου προγράμματος-μνημονίου.
Είναι μια κίνηση που στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η 11η Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία έχει ισχύ η απόφαση, είναι η επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα, με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ επισπεύδει τη συγκεκριμένη κίνηση που επρόκειτο να γίνει την 1η Μαρτίου, για τις 11 Φεβρουαρίου, αφήνοντας στις ελληνικές τράπεζες ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης τον ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ELA δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και τις σχετικές αποφάσεις τις παίρνει κάθε φορά αιτιολογημένα το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ανανέωση για δύο εβδομάδες της παροχής ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Το εντυπωσιακό με την απόφαση της ΕΚΤ είναι ότι ανακοινώθηκε σχεδόν παράλληλα με τις συναντήσεις που είχε ο Draghi με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στη ρευστότητα καθώς αυξάνεται αναλόγως ο ELA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Τα χρεόγραφα θα παύσουν να είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσθέτει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η απόφαση δεν έχει συνέπειες για το καθεστώς αντισυμβαλλόμενου των ελληνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, για αντισυμβαλλόμενους που δεν έχουν επαρκείς εναλλακτικές εγγυήσεις (collateral), μπορούν να ικανοποιηθούν από τη σχετική εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), εντός των υφιστάμενων κανονισμών του Ευρωσυστήματος, διευκρινίζει η ΕΚΤ".

«Τα νέα πιθανότατα θα τρομάξουν τους καταθέτες και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να συμφωνήσει με την τρόικα, είμαι σίγουρος ότι εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με την τρόικα, η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το waiver», σχολιάζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς του The Lindsey Group.

Από την πλευρά του ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI σημειώνει: "αυτό είναι σύμφωνο με την προσδοκία μας ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει σκληρή γραμμή για την Ελλάδα".

Επικοινωνία Draghi - Τσίπρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στον Α. Τσίπρα ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους εταίρους.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι η ΕΚΤ ασκεί πίεση στο Eurogroup για συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της!!!

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας".

Διαβάστε ακόμη:
ΕΚΤ: Διαπραγμάτευση με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο
Εγκρίθηκε η ανανέωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ




http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.