Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Βόμβα Βαρουφάκη για εκλογές ή δημοψήφισμα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della sera, απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν οι Βρυξέλλες δεν δεχτούν το ελληνικό σχέδιο, δηλώνει ότι η λύση θα είναι εκλογές ή δημοψήφισμα και αποδίδει την επιλογή στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι όπως είπε ο πρωθυπουργός μας δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας και μπορούμε να πάμε σε εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό ειπώθηκε (οφ δη ρέκορντ) από τον κ. Βαρουφάκη ή είναι δική της ερμηνεία. Πάντως, στο κείμενο της συνέντευξης δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε στο ερώτημα που θα τεθεί σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, το οποίο είναι το κρίσιμο θέμα. Γύρω από το ερώτημα είχε αναπτυχθεί μεγάλη προπαγάνδα και είχε γίνει τεράστια σπέκουλα το 2011, όταν ο Γιώργος είχε προτείνει δημοψήφισμα για την έγκριση της δεύτερης δανειακής σύμβασης και η προπαγάνδα το είχε μετατρέψει σε ερώτημα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δήλωση Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα, ανοίγει τον ασκό του αιόλου και ενισχύει τα σενάρια αποσταθεροποίησης και αριστερής παρένθεσης. Επίσης φαίνεται να δικαιώνει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο που έχουν κάνει σχετική πρόβλεψη, με βάση την οποία έχουν προσδιορίσει και τις κινήσεις τους στα κόμματά τους.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών αποσταθεροποιεί και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και τη δική του διαπραγματευτική ικανότητα στην αυριανή συνεδρίαση του eurogroup. Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι εταίροι θα θεωρήσουν τη δήλωση Βαρουφάκη μια «μπαρούφα» ή θα την πάρουν στα σοβαρά και θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εκβιασμού από την ελληνική κυβέρνηση και πως θα αντιδράσουν σε αυτή την περίπτωση.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία υποχρεούται να διευκρινίσει αν πρόκειται για θέση του κ. Βαρουφάκη και, κυρίως, αν ο κ. Τσίπρας έχει πει στα κυβερνητικά στελέχη αυτό που του αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών, ότι σε περίπτωση που απορριφθεί, από τους εταίρους, το ελληνικό σχέδιο, η χώρα θα πάει σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα, ενώ και ο Πάνος Καμμένος μίλησε για δημοψήφισμα, χωρίς και αυτός να προσδιορίζει το ερώτημα.

http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.