Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Με παράλληλο νόμισμα προειδοποιούν οι Βρυξέλλες αν δεν υπάρξει συμφωνία


Με παράλληλο νόμισμα προειδοποιούν την Αθήνα οι Βρυξέλλες αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Αν και θεωρείται απίθανο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη ηθελημένα ή από ατύχημα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χώρα ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει «εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών, παράλληλα με το ευρώ» για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, εάν μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν εξασφαλιστεί σύντομα.

Υποσχετικά πληρωμών ως νομίσματα

«Σε κάποιο σημείο όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς ίσως αρχίσει να χρησιμοποιεί "υποσχετικά πληρωμών", δηλαδή χαρτιά που θα αναφέρουν ότι ο φέρων θα λάβει Χ αριθμό ευρώ κάποτε στο μέλλον. Τέτοια χαρτιά μπορούν γρήγορα να αρχίσουν να ανταλλάσσονται με μεγάλη έκπτωση σε σχέσει με το ευρώ και θα καταστούν 'νόμισμα', όποιο όνομα κι αν έχει, το οποίο θα υφίσταται παράλληλα με το ευρώ» δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Η Αθήνα θα υιοθετήσει Capital controls

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει σε ευρώ τους μισθούς, τις συντάξεις και τους προμηθευτές, θα πρέπει να υιοθετήσει κεφαλαιακούς ελέγχουςγια να αποτρέψει την μαζική εκροή ευρώ από τη χώρα, γεγονός που ίσως περιορίσει τα ποσά που οι Ελληνες θα μπορούν να παίρνουν από τα ΑΤΜ, η να στέλνουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013. Τα υποσχετικά πληρωμών ίσως να μην γίνονται δεκτά από τα καταστήματα και να χρησιμοποιηθούν για να τακτοποιηθούν μόνο μερικές πληρωμές του κράτους όπως, για την προμήθεια ρεύματος τουλάχιστον στην αρχή, σημειώνει το πρακτορείο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα κρατήσει τα ευρώ από τις εισπράξεις φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους για να αποφύγει την πτώχευση.

Προσωρινό το μέτρο λένε οι Βρυξέλλες

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της καθώς ελπίζει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους δανειστές που θα ξεμπλοκάρει περισσότερα ευρώ με τη μορφή δανείων» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνη. Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει και στο παρελθόν επιδείξει την θέληση να αναβάλει πληρωμές στο εσωτερικό προκειμένου να εξοικονομήσει ευρώ που απαιτούνται για τις αποπληρωμές δανείων. 

«Καλύτερη η πτώχευση εντός ευρώ»
Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εηξοστρακιστεί η Ελλάδα από το ευρώ: «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ ή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να φύγει από μόνη της».

«Αν πτωχεύσει, αυτό θα είναι καλύτερο να συμβεί εντός της ευρωζώνης παρά εκτός, καθώς μετά αυτό θα γίνει πρόβλημα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης παρά μόνο για την Ελλάδα» δηλώνει ένας τρίτος αξιωματούχος των Βρυξελλών και το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ότι αυτό το σενάριο είχε προτείνει και ο Γιανης Βαρουφάκης το 2013 στην δήλωσή του για «το δάχτυλο» στην Κροατία. 

Τι θα κάνει ο Ντράγκι
Σύμφωνα με το Reuters το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτές τις συνθήκες η ΕΚΤ θα συνεχίσει αν παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. «Αν η ΕΚΤ τραβήξει το καλώδιο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα καταρρεύσει προκαλώντας μια ανακεφαλαιοποίηση με το νέο 'νόμισμα' ή αν οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάρρευσης θεωρηθεί ότι είναι ολέθριες, τότε το ευρώ ίσως συμφωνήσει να ανακεφαλαιοποιήσει ξανά τις τράπεζες, ίσως μέσω του ESM. Ομως αξιωματούχοι σχολίασαν ότι αυτές οι εκδοχές έχουν τόσα πολλά 'αν' τα οποία δεν έχουν ούτε καν ατύπως συζητηθεί» καταλήγει το Reuters.

http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.