Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΔΙΚΑΙΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την κατηγορία του αδικήματος της απόπειρας απιστίας κατά του δημοσίου, που αποτελούσε και τη βασική κατηγορία εναντίον του και το σημαντικότερο είναι ότι θεώρησε πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε δεν έχουν παραγραφεί.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος για «νόθευση εγγράφου», αδίκημα για το οποίο τον καταδίκασε στην ελάχιστη δυνατή ποινή, ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι ο εισηγητής αρεοπαγίτης, που παρέλαβε τον φάκελο από τη Βουλή, είχε προτείνει να μη ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Το ρεπορτάζ

Ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος έκρινε κατά πλειοψηφία το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί. Άλλωστε ουδέποτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε θέμα παραγραφής, το οποίο έθεσαν αφ΄ εαυτών κάποιοι μάρτυρες υπεράσπισης όπως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, και ένας από τους συνηγόρους του, διευκρινίζοντας ότι το θέμα δεν τίθεται από τον κατηγορούμενο, αλλά ο ίδιος, ως συνήγορος υπερασπίσεως, θεώρησε ότι έπρεπε να το θέσει.

Ως προς την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κακουργηματικού χαρακτήρα, για το οποίο βαρυνόταν, υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου τέθηκαν τρεις δικαστές, άλλοι πέντε ένοχος για το ίδιο αλλά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα, ενώ η μειοψηφία, πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, πρότεινε να κηρυχθεί αθώος. Οι προαναφερόμενοι τρεις προσχώρησαν τελικά στην ετυμηγορία περί πλημμελήματος με αποτέλεσμα η αναλογία στη σύνθεση της απόφασης να διαμορφώνεται 8 – 5.

http://agenda-news.gr/

Η υπεράσπιση ζήτησε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, στο οποίο εναντιώθηκε η εισαγγελέαςQ «Τα τυπικά του προσόντα τού αναιρούν το αίτημα αυτό. Ακριβώς επειδή είναι ευφυής και έχει προσόντα, ξέρει τι θα πει Ευρώπη και γνωρίζει πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα. Η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μία δίκη που ταλαιπώρησε και ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κυρίως του κόστισε παρά πολλά εκατομμύρια».

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου στον πρώην υπουργό.

Επί της ποινής, η εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τεσσάρων ετών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν το ελάχιστο της ποινής. «Η προτεινόμενη ποινή υπερτείνει τα όρια» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, ζητώντας και πάλι το ελάχιστο της ποινής. «Τι εννοείτε· δέκα ημέρες;» απάντησε δηκτικά ο πρόεδρος.

«Ήλθε η στιγμή της αλήθειας» είπε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Η κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ’ εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ’ ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης (κκ. Τάκης Βασιλακόπουλος, Β. Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας) που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, ενοχής του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει αθώος, ενώ στην απολογία του τόνισε ότι πρόκειται για «στημένη ιστορία». Οι συνήγοροί του έχουν πολλάκις επιμείνει για το παράνομο της λίστας Λαγκάρντ ως αποδεικτικού μέσου, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η παραλαβή της στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές συνιστά κακούργημα.

Η δίκη ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου, συμπληρώνοντας 14 συνεδριάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.