Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Με Μ. Καρχιμάκη και Α. Παπαθανάση η ολομέλεια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στη Χαλκίδα

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου η ολομέλεια του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Χαλκίδα.Στην ολομέλεια παρεβρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρώην υφυπουργός και υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Κυβερνητικού Έργου Μιχάλης Καρχιμάκης και η πρώην βουλευτής και συντονίστρια του Τομέα Αυτοοργάνωσης Αφροδίτη Παπαθανάση.

Ακόμα το παρών τους έδωσαν μέλη και φίλοι του κινήματος μεταξύ των οποίων ο πρώην βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Χαλκιδέων Διαμαντής Καρκαντελίδης, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κύμης- Αλιβερίου Γιάννης Σιαγιάννης κ.α.

Βασικό σημείο της σημερινής συνάντησης του Κινήματος ήταν η ενίσχυση του Κινήματος, η καλύτερη οργάνωση του, η σύσφιξη των σχέσεων του με τον κόσμο και η προσπάθεια του μέσω της πολιτικής να χτίσει μια νέα κοινωνία πάνω στις βάσεις που είχε θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παίρνονας το λόγο ο Μιχάλης Καρχιμάκης έκανε αναφορά σε όλα αυτά που πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν είχε την εξουσία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Βαγγέλη Βενιζέλο χαρακτηρίζοντας τον ως υπονομευτή με τάσεις εξουσιολαγνίας, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως δήλωσε δημιούργησε μια εικονική πραγματικότητα ενώ βασίστηκε σε όλα αυτά που είχε θέσει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά δεν πρόλαβε να τα υλοποιήσει.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου για να επιτύχει την εσωτερική συνοχή αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της μείζονος αλλά και ελάσσονος αντιπολίτευση δήλωσε: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση η οποία είχε ως στόχο την ανακατάληψη της εξουσίας. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε μια εθνική συνένωση στην προσπάθεια που έκανε η χώρα. Είχαμε και την ελάσσονα αντιπολίτευση, τη σημερινή κυβέρνηση που γέμισε τις πλατείες με τους αγανακτισμένους, να πατήσει πάνω στις πολιτικές που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο στόχος της σύγκρουσης ήταν να μπορέσουν να πληρώσουν αυτοί που υπονόμευαν τόσα χρόνια το δημόσιο πλούτο».

Αναφορικά με την ανατροπή της κυβέρνησης του Παπανδρέου και την υπονόμευση της παράταξης αλλά και του ίδιου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο δήλωσε: «Θα τα είχαμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα αν είχαμε εσωτερική συνοχή και αν ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μη γελιέστε δεν πρόκειται να φύγει. Θα είναι από πίσω και θα κουνάει τα νήματα, αν λοιπόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπονόμευε τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κυβέρνηση μας λοιπόν από την ώρα που είχαμε πάρει το δεύτερο δάνειο και έκλεινε ο κύκλος της δημοσιονομικής πολιτικής, προχωρούσαμε στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και συγκρούσεων ήρθαν όλα αυτά τα επεισόδια και η έλελιψη εσωτερικής συνοχής και ο Παπανδρέου έβαλε το θέμα του δημοψηφίσματος. Αν υπήρχε ηρεμία θα είχαμε δημοσιονομικά πλεονάσματα και οι αγορές θα χρηματοδοτούνταν.

Ο Βενιζέλος υπονόμευε καθημερινά τον Παπανδρέου. Το 2007 δεν πήγε σε καμία προεκλογική ομιλία. Το δημοψήφισμα όμως για να γίνει χρειαζόνταν να φέρει νόμο στη βουλή που θα πρέπει να πάρει 151 βουλευτές. Όταν λοιπόν ένας- ένας λέει δε ψηφίζω πως θα εφαρμοστεί; Όταν ο Βενιζέλος είπε στο Χατζηνικολάου ότι «δεν τον ανέτρεψα εγώ τον Παπανδρέου, αυτός διέγραψε 30 βουλευτές», έρχομαι εγώ τώρα να σας καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία.

Ήμουν στο Προεδρικό Μέγαρο όταν μπήκε μέσα ο Βενιζέλος και απαίτησε με μεγάλη πίεση από τον Γιώργο τον Παπανδρέου να διαγράψει τους βουλευτές. Ας τα αφήσει λοιπόν αυτά ο Βενιζέλος.

Ο Βενιζέλος κατέρρευσε τα όνειρα και τις ελπίδες μιας παράταξης που χτίσαμε με αίμα εδώ και δεκαετίες. Ένας άνθρωπος που δεν κατάλαβε τι σημαίνει οργανωμένη πολιτική δράση και σεβασμός στους ανθρώπους που πρέπει να υπηρετήσουμε.
Ο κύριος Σαμαράς μας έφερε τα 18 σημεία με ταΖάππεια και εμείς πήγαμε και προσχωρήσαμε στη δεξιά. Ο κύριος Βενιζέλος το αποφάσισε. Ήμασταν λίγοι εκείνοι που αντιδράσαμε και του λέγαμε δεν έχεις καμία δουλειά με τη δεξιά. Ο κύριος Βενιζέλος στην εξουσιολαγνία του έγινε ένα με τη δεξιά».

Ασκώντας ευθεία κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε σήμερα μια κυβέρνηση που έρχεται με ένα τρόπο κακής αντιγραφής να μιλήσει για όλα αυτά που είπαμε. Έγινε καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα όσο ήταν ο Παπανδρέου; Καμία! Ο Παπανδρέου είχε μια αρχή. Ότι όταν ένα σοσιαλιστικό κόμμα μιλάει για εργασία, δεν μπορεί να μιλάει για απολύσεις. Δεν μιλάω για επίορκους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια εικονική ελπίδα, δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα από όσα εξήγγειλε. Στην ουσία πατάει πάνω σε όλα αυτά που πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δικαιώνεται μέσα από αυτή την πολιτική.
Η λογική του Παπανδρέου, είναι ότι δεν θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να πάθει ότι πάθαμε εμείς. Δεν μπορούμε όμως να μην ασκήσουμε κριτική για όλα τα κακώς κείμενα ή για όλες αυτές τις ανίερες συμμαχίες με τη δεξιά. Δε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αθωώνει μια δεξιά διακυβέρνηση και η Εξεταστική Επιτροπή να έρχεται να διερευνήσει από το 2009 και μετά. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε τη δεξιά επιλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και να σιωπήσουμε. Λυπάμαι για συντρόφους μας που πήγανε στο ΣΥΡΙΖΑ και δέχτηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στο διασυρμό του Παπανδρέου αυτοί που ήταν βουλευτές στην κυβέρνηση του Παπανδρέου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει συνθήκες αξιοπρέπειας ας ανακτήσουμε πρώτα την εσωτερική μας αξιοπρέπεια και ας συγκρουστούμε με τα εσωτερικά λαμόγια που υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας».

Κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στο Κίνημα και τους στόχους του δήλωσε: «Το μέλλον για εμάς έχει να κάνει με κανόνες στην κοινωνία, κανόνες που θα παράγουν δικαισουνη, ισονομία και συγκρούσεις με τα πελατειακά συστήματα και διαμορφώνουμε τις προτάσεις αυτή την περίοδο και μέσα σε αυτές θα βάλουμε και όλες τις ανολοκλήρωτες προτάσεις μας που οδηγούσαν στη δημιουργία ενός νέου πλούτου.
Εμείς δεν κάναμε το Κίνημα για να διαπραγματευτούμε θέσεις. Είμαστε εδώ με διάθεση, κέφι και είστε και εσείς εδώ γιατί πιστεύετε σε μια νέα αρχή, σε νέες αξίες που ο Παπανδρέου τις υπηρετεί. Καλούμε τους συντρόφους μας που έχουν μείνει στο ΠΑΣΟΚ για συναισθηματικούς λόγους να στρατευτούν μαζί μας, πέρα από τα εποικοδομήματα και τα στελέχη κορυφής. Τους καλούμε να δηλώσουν μάχη ψυχής, συναισθημάτων θέσεων, δικαιοσύνης, καλούμε και τους συντρόφους μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι η διαδρομή μας είναι μία διαδρομή που πατάει πάνω στις βάσεις που έθεσε ο Παπανδρέου.

Η Ευρώπη χρειάζεται συμμαχίες και ο Παπανδρέου προσπάθησε να τις κάνει, όμως δέχτηκε πολλά μαχαιρώματα. Είμαστε εδώ για να διοχετεύσουμε την αλήθεια μας. Οι αρχές μας αντέχουν. Μπορεί να έχουμε κάποιες τριβές στο ξεκίνημα μας αλλά είμαστε εδώ όπως σας είπα να υπηρετήσουμε αρχές, αξίες και οράματα».
Παίρνοντας το λόγο η Αφροδίτη Παπαθανάση εξέθεσε ποιος είναι ο βασικός ρόλος του Κινήματος ενώ τόνισε την ανάγκη επαφής του Κινήματος με μαζικά κινήματα, με συλλογικούς χώρους δουλειάς καθώς και το κόσμο λέγοντας: «Ένα από τα θέματα που θέτουμε είναι όλος αυτός ο διχασμός μεταξύ μνημόνιο και αντιμνημόνιο βοήθησαν τη χώρα; Η δικιά μας κίνηση θέλει ένα Κίνημα που να απαντήσει σε βασικά θεσμικά και πολιτικά ζητήματα. Πρώτον αλλαγή πολιτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που θα είναι εξαρτημένο από παράγοντες εκτός της πολιτικής και εκτός της κοινωνίας. Ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Με ποιες αρχές πρέπει να ενωθούμε; Να μην κινηθούμε γύρω από πρόσωπα και προσωπικές στρατηγικές γιατί οι προσωπικές στρατηγικές διέλυσαν την παράταξη μας και έριξαν μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Όλο αυτό συμβαίνει σε ένα αίολο πλαίσιο, σε ένα πλαίσιο ιδεολογικής θολούρας. Η κοινωνία άκουσε για Ζάππεια, για Κινέζους, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς πρέπει μέσα σε αυτό το αίολο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον «φιλικών επιθέσεων» από το ΠΑΣΟΚ να επιβιώσουμε και η δουλειά να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Αν η δουλειά η πολιτική δε γίνειν κτήμα της οργάνωσης δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Τι λέει ο σχεδιασμός μας;

Πάμε σε κάθε καλλικρατικό δήμο και κάνουμε μια δημοτική οργάνωση πρωτοβουλίας όπου δεν πιέζουμε τα πράγματα, θα πάμε λίγο αργότερα. Στο σχεδιασμό αυτό θέτουμε υπόψιν μας ότι οι οργανώσεις μας δεν θα είναι μια γραμματεία. Έχει μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να πιάσουμε το νήμα με τα μαζικά κινήματα, τους εργασιακούς χώρους, τις δράσεις στη γειτονιά, τον εθελοντισμό. Ήδη έχουμε στήσει 50-60 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κάνουμε παρεμβάσεις με στελέχη μας μέσα από περιφερειακά κυρίως ΜΜΕ γιατί είναι τα μόνα που μας επιτρέπουν να εκπέμπουμε ένα σήμα, μια επικοινωνία. Οι οργανώσεις που έοχυν συγκροτηθεί παρεμβαίνουν πολιτικά στα δημοτικά και περιφερειακά ζητήματα και πάμε και εμείς να βοηθήσουμε μέσω της διαδικασίας να χτίσουμε τις οργανώσεις αυτές. Άρα ότι και να κάνουμε από εδώ και πέρα ως μικρό κόμμα με μια ξεκάθαρη φιλοσοφία έχει να κάνει γιατί θέλουμε παρεμβάσεις στην ίδια την κοινωνία. Η λογική μας είναι ότι και για την Εύβοια αλλά και για τη Στερεά θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια όργανωση όπου μπορούμε και όπου είναι δύσκολο θα πάμε σε επόμενο στάδιο και θα έχει μεγάλη σημασία σε κάθε χώρο να αποκτήσουμε μικρούς ή μεγάλους πυρήνες για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Χρειαζόμαστε πολιτική δουλειά, επαφή με τον κόσμο και συμμετοχή στα μαζικά κινήματα».

Εν συνεχεία το λόγο πήραν ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιάννης Σιαγιάννης, ο Φουτζόπουλος Κωνσταντίνος και ο Πάντζαλης Χρήστος ενώ ακολούθησαν οι ερωτήσεις των παριστάμενων.
Τέλος, ανακοινώθηκαν και τα ονόματα εκείνων που θα συγκροτήσουν την πενταμελή οργανωτική επιτροπή της Χαλκίδας η οποία θα έχει ως στόχο την προώθηση των θέσεων του Κινήματος και την επαφή με τον κόσμο και η οποία αποτελείται από τους Γιώργο Τανάγρα, Δέσποινα Τουλούμη, Αναστάσιο Μπιτζάκη, Χάρη Τσάλλα και Νίκο Ζυγογιάννη. Οι 3 προέρχονται από τη Χαλκίδα ενώ οι άλλοι 2 από την Αυλίδα και την Ανθηδώνα.





ΠΗΓΗ:http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=36852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.