Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Λαϊκισμός, αποτυχία και γελοιοποίηση...

Ενώ οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να καρκινοβατούν επικίνδυνα, τα πράγματα γίνονται, πλέον, ξεκάθαρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρης της Ευρώπης, στη μάχη κατά του λαϊκισμού.

Στην προ ημερών απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς, ο λαϊκισμός ανεδείχθη, απ΄ όλους τους ηγέτες της Ηπείρου, ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος, για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θεωρούνται ως οι μόνοι λαϊκιστές πολιτικοί που κατέχουν σήμερα την εξουσία στην Ευρώπη και συνεπώς αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν και κρούσμα που πρέπει να εξαλειφθεί.

Ο λαϊκισμός, δηλαδή «η κολακεία των ελαττωμάτων του λαού και η υιοθέτηση των θέσεων που τον ευχαριστούν», δεν έχει θέση σε μια Ευρώπη, που βρίσκεται σε κρίση.

Οι κ. Σουλτς και Γιουνκέρ, που βρέθηκαν προ μηνών αντιμέτωποι, για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καίτοι προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα (Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα), είχαν από κοινού διακηρύξει:

Αυτός που ψηφίζει λαϊκιστές ή Ακροδεξιά ψηφίζει κενές προτάσεις, είναι χαμένες ψήφοι.
Η επί τρίμηνο δυσμενής και «διδακτική» μεταχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, εκ μέρους των Ευρωπαίων, έχει ήδη αποτελέσματα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλείται, ήδη, ρήγμα, μεταξύ λαϊκιστών και πραγματιστών.

Στο εξωτερικό, η διαφαινόμενη αποτυχία του λαϊκισμού στη χώρα μας μειώνει δραστικά την απήχηση του Podemos, στην Ισπανία, που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έπεσε από το 23,9% στο 16,5%.

Ανάλογη, τέλος, είναι και η σημασία της «αναπάντεχης» νίκης Κάμερον, που «επαγγέλθηκε» προεκλογικά τη συνέχιση της πολιτικής του (λιτότητα), για την ανόρθωση της βρετανικής οικονομίας.

Ωστόσο, στη χώρα μας η «αφύπνιση» των κυβερνώντων είναι ακόμη αμφίβολη. Είναι πράγματι ιλαροτραγική η εμμονή στη «νωπή λαϊκή εντολή», εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε πώς ερμηνεύουν –και μάλιστα ταυτόσημα– την «εντολή», π.χ. ο ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης και βουλευτές, όπως οι κ. Στάθης Λεουτσάκος, Τ. Κορωναίος, Ράνια Σβίγκου.

«Ο λαός μάς ζήτησε λύση εντός του ευρώ, αλλά χωρίς λιτότητα»...

Οπερ σημαίνει:

Βρε κουτόφραγκοι, είστε υποχρεωμένοι να μας δίνετε στο διηνεκές δανεικά και αγύριστα, ώστε εμείς να καλοπερνάμε, «παράγοντας μόνον χρέη».

Ακόμη κι αν αυτή είναι η «λαϊκή εντολή», οι παραπάνω ερμηνευτές της ποιούν την νήσσαν για το ποιοι τη διαμόρφωσαν.

Ποιοι έπεισαν τους ψηφοφόρους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, θα «χορέψει με νταούλια και βιολιά» τους Ευρωπαίους.

Ποιοι διακήρυσσαν πως ο εκβιασμός θα περάσει, γιατί η έξοδός μας από το ευρώ θα αποβεί περισσότερο καταστροφική για την Ευρώπη παρά για τη χώρα μας.

Δυστυχώς, όλοι αυτοί εξακολουθούν να αυταπατώνται.

Επιχείρησαν, προ ημερών, να χρησιμοποιήσουν και το ύστατο «όπλο» τους. Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με ουσιαστικό διακύβευμα την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ.

Και έπεσαν απ’ τα σύννεφα, όταν οι Ευρωπαίοι όχι μόνον δεν τους απέτρεψαν, αλλά τους παρότρυναν για μια τέτοια «αυτολύση» του προβλήματός μας.

Τέλος, στην απόγνωσή τους καταγγέλλουν ότι όσοι τους καταπολεμούν, στο εσωτερικό, είναι πιο τροϊκανοί από τους τροϊκανούς.

Φίλες και φίλοι. Προσχωρώ στην κατηγορία αυτή, δηλώνοντας:

Μακάρι η τρόικα να ήταν αρμόδια στην επιβολή «επαχθών» μέτρων και σε άλλους τομείς. Οπως, π.χ., για την αποτροπή νέας σοβιετοποίησης και διάλυσης της Παιδείας.


Σ.Ζούλας
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.