Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Με όρους 2012 ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία η κυβέρνηση;

Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία που θα αποτρέψει την χρεοκοπία για την Ελλάδα, είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, η Αθήνα απέστειλε τις νέες της προτάσεις σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ. [skai.gr]

Τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί κατά πολύ η μοίρα της Ελλάδας στο ευρώ.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη μέρα αυτή κρίσιμη, αποφασιστική και ζωτική, για την τύχη της Ελλάδας και για την τύχη του ευρώ καθώς οπως σημείωσε «πάνε και τα δυο μαζί».

Η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι «ποιοτική» και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό «καλές συνθήκες», δήλωσε πριν απο λίγο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Η πρόταση αποτελεί «Καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής, σχολίασε μέσω twitter, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό, ίσο με το αίτημα των δανειστών στο 1,8 δισ ευρώ, που θα προέλθει από αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Περιλαμβάνει ακόμα την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά.

Αναμένεται να προβλέπει επίσης έκτακτη εισφορά για τις εταιρίες που έχουν καθαρά κέρδη από 500 χιλιάδες ευρώ και άνω και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 30 χιλιάδες ευρώ.

Epikairo: Είναι η πρώτη φορά που οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται αντικείμενο ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες. Βέβαια αυτά που προτείνει η κυβέρνηση δεν τα βλέπουμε για πρώτη φορά, αλλά για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω στο 2012, για να μπορεί να υπάρχει κράτος τόσο το 2015, όσο και το 2016.

Θυμόμαστε από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχαν μειωθεί (ονομαστικά) οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις μειώσεις και λογικά επαναφέρει τα επίπεδα εισφορών πριν τις μειώσεις. Επίσης είχε θεσπιστεί η έκπτωση 30% από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύς. Τώρα καταργείται κι αυτή, με τις παρακρατήσεις να ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα 30.000 και άνω. Επίσης είχε θεσπιστεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα νησιά. Τώρα επαναφέρεται για τα νησιά της "χλιδής", δηλαδή την Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο κλπ.

Σε συνδυασμό με την φοροκαταιγίδα που έρχεται, επιβεβαιώνεται η επιστροφή της χώρας στον Ιούνιο του 2012, όπου το εξάμηνο περιπέτειας των δίδυμων εκλογών που προκάλεσε ο Σαμαράς, ταυτίζεται με τη σχεδόν "εξάμηνη" διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά τα χώρας να είναι ταυτόσημες. Φαίνεται ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι κοντά στο να φέρουν συμφωνία παραμονής στο ευρώ, όχι όμως απεμπλοκής της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων, που ήδη έπρεπε να είχαμε βγει από τον Δεκέμβρη του 2014.

Με απλά λόγια, ο Τσίπρας είναι κοντά στο να πετύχει μια συμφωνία που θα τον κρατήσει πρωθυπουργό, όπως και ο Σαμαράς το 2012, ενώ το ζήτημα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος και επανέναρξης των συζητήσεων για το επόμενο δάνειο πιθανόν να είναι το διακύβευμα των προσεχών μηνών. Στα συν ότι θα αποφευχθεί το μοιραίο της στάσης πληρωμών, με την χώρα να ανασαίνει για μερικούς μήνες. Στα πλην, ότι γυρίζει πάλι πίσω από το σημείο αφετηρίας, με προορισμό αμφίβολο για την ώρα.

Είχαμε επισημάνει ότι όσο εύκολο είναι για τον Τσίπρα να κλείσει μια συμφωνία, άλλο τόσο δύσκολο είναι να την εφαρμόσει, τηρουμένων των κοινοβουλευτικών αναλογιών. Συνεχίζει την δημοσιονομική μονομέρεια του Σαμαρά, χωρίς να προτείνει επί της ουσίας την παραμικρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Κερδίζει χρόνο ο ίδιος, όχι όμως και η χώρα, με τις επιπτώσεις της διαπραγμάτευσης να ξεδιπλώνονται το αμέσως προσεχές διάστημα.



- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.