Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Μένουμε Ευρώπη 2015


Γράφει ο Μάριος Βαβάτσικος

Μένουμε Ευρώπη το 2015; Τι κάναμε, όμως, το 2010; Μέναμε αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα ενάντια στη συμφωνία με τους εταίρους. Πηγαίναμε στην πλατεία φωνάζοντας κατά της προσπάθειας της τότε κυβέρνησης, που έμπαινε στο μηχανισμό στήριξης ώστε να μπορέσει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των 36 δις ελλείμματος (15%). Βρίζαμε και “μουντζώναμε” αυτούς που προσπαθούσαν με μεταρρυθμίσεις - όπως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο οικονομικός εισαγγελέας κ.α. - να αλλάξουν το κράτος. Φωνάζαμε να «καεί το @@@ η Βουλή». Να καεί ποια;

 Εκείνη η Βουλή που έφερνε φορολόγηση των offshore εταιριών, που έκλεινε στη φυλακή τον Τσοχατζόπουλο, το Λαυρεντιάδη, τον Μπέο και άλλους. Εκείνη η Βουλή που έφερνε αλλαγές αξιοκρατίας και διαφάνειας, όπως το open.gov και η επαναφορά του ΑΣΕΠ. Βρίζαμε εκείνη τη Βουλή, αφήνοντας απ’ έξω αυτούς που διόγκωσαν το χρέος της Ελλάδας στα 300 δις και το έλλειμμα στο 15% με χιλιάδες αδιαφανείς προσλήψεις και με εκτόξευση της φοροδιαφυγής.

Τότε δε Μέναμε Ευρώπη, αλλά κατεβαίναμε στις πλατείες ενάντια ακόμα και σε νόμους όπως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, κ.α. Με μία ανοιχτή ΕΡΤ, στην οποία με προσπάθειες της τότε κυβέρνησης έγινε περικοπή δαπανών στο μισό. Με έναν νόμο για την ιθαγένεια που τον καταψήφιζε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως, όμως, εμείς τότε Μέναμε Ευρώπη, έχοντας κρατήσει βασικά κεκτημένα όπως το βασικό μισθό στα 751 ευρώ, 12.000 αφορολόγητο, περικοπή μόνο στο μισό της 13ης και 14ης σύνταξης, χωρίς ΕΝΦΙΑ κ.α.

Μέναμε Ευρώπη όταν οι άλλοι μένανε στο Ζάππειο με τα 18 αντισταθμιστικά μέτρα που δεν έγιναν ποτέ. Μέναμε Ευρώπη όταν κάποιοι ήταν στη ΔΕΘ τάζοντας για όλους τον ουρανό με τα άστρα. Στην ουσία, όμως, δεν υπόσχονταν τίποτα άλλο παρά την επαναφορά του οικονομικού επιπέδου στην εποχή του 2011, εκεί που το άφησε ο Γ. Α. Παπανδρέου, μέσα από την πιο συμφέρουσα τελικά συμφωνία με τους εταίρους.

Τέλος, δε θα μείνουμε στην Ευρώπη αν τελικά δεν επιτευχθεί μεγαλύτερη συνεργασία. Συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις. Συνεργασία που θα προϋποθέτει, όμως, μια συγνώμη και πέντε αλήθειες. Μία συνεργασία που δεν θα δεσμεύεται από κανέναν παρά μόνο από την αλλαγή του κράτους. Την αλλαγή της Ελλάδας. Για μία Ελλάδα που δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά μνημόνια, που δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να βγει με την παλάμη ανοιχτή για δανεικά, γιατί θα μπορεί πια – ίσως – να τα καταφέρει με τη δική της πολιτική.


Ο Μάριος Βαβάτσικος είναι μέλος στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.