Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ο Παπανδρέου προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Χάνεται πολύτιμος χρόνος – Φοβάμαι ότι η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη»


Στο βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της «Π» και στην Πβρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας.

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί φτιάξαμε ένα πελατειακό και άκρως συντηρητικό κράτιος που δεν στηρίζει την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Αυτή η κρατικοδιαίτητη λογική του Κράτους, μας έφτασε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από τις κεντρικές εξουσίες και να δουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Δυτική Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ξεκίνημα. Εχει την γεωγραφική θέση, την ιστορία και το ανθρώπινο δυναμικό για να το κάνει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο πρώην πρωθυπουργός.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης και, βέβαια, να μην επιχειρηθεί καμία κίνηση που θα διασαλεύει το ρόλο της στο διεθνή «γεωπολιτικό χάρτη».
«Η ανάπτυξη ξεχάστηκε στη μετάφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη χώρα με τη διαπραγμάτευση», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, καλώντας «να ξεπεράσουμε επιτέλους τη μυθοπλασία σε σχέση με το τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα».

«Συνεχίζουν και σήμερα να κυριαρχούν ψεύτικες αντιπαραθέσεις στην πολιτική, κυνηγάμε κακούς δαίμονες και ψάχνουμε για σωτήρες, αντί να δουλεύουμε μαζί και να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματά της χώρας και της περιφέρειας. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και φοβάμαι ότι η ζημιά θα είναι πλέον ανεπανόρθωτη», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση, συνεχίζοντας: «Κάνουμε ασυλόγιστες επιλογές και αντί να σταματήσουμε να παίρνουμε αντιαναπτυξιακά μέτρα, βυθιζόμαστε στην ύφεση. Το δημόσιο ταμείο έμεινε με τα ψιλά και εγκλωβιστήκαμε στις “κόκκινες γραμμές” αντί να θέσουμε τους μεγάλους στόχους για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του μίλησε για το επενδυτικό κλίμα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο. «Από τις επαφές μου στο εξωτερικό, χαίρομαι που η χώρα παραμένει μέσα στο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας είναι πολλά και γνωστά, πρέπει όμως να φροντίσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια αλλά και να έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να προσαρμόσουμε τις ευκαιρίες στις απαιτήσεις μας για την βιώσιμη ανάπτυξη και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού», επισήμανε, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις Α.Π.Ε., τη μεσογειακή διατροφή και την ιχθυοκαλλιέργεια.

«Υπάρχουν πλεονεκτήματα ανεκμετάλλευτα, όλοι οι επενδυτές αναζητούν μακροχρόνια εταιρική σχέση με την Ελλάδα αλλά ζητούν κράτος διαφάνειας, εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση, πάταξη της γραφειοκρατίας, επιτάχυνσή της δικαιοσύνης, ουσιαστική δημοκρατία, διασύνδεση του Πανεπιστημίου της Πάτρας με την έρευνα και την περιφερειακή ανάπτυξη, προνόμια στην καινοτομία και τους νέους ερευνητές. Το μεγάλο ερώτημα των επενδυτών είναι αν θα σταθεροποιηθεί άμεσα η χώρα, παραμένοντας ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης, άσχετα με ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πάλι αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αυτό δεν γίνεται αν ακυρώνουμε μεγάλες τομές όπως η Διαύγεια και άλλες σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις όπως τα αγγλόφωνα τμήματα των ΑΕΙ».

11412448_791213667664628_3667400074274309241_n11629_791213844331277_7714610858761595275_n11391317_791213690997959_3918410972712278472_n
pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.