Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ένα κείμενο για το δημοψήφισμα:

του Βαγγέλη Τσάλεση

Σε αντίθεση με τις εκλογές όπου ο λαός δίνει εμπιστοσύνη στους κοινοβουλευτικούς του εκπροσώπους και τελικά στην κυβερνηση, στο δημοψηφισμα ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ. Γι' αυτο και η κυβερνηση που προτείνει το δημοψηφισμα πρεπει να παρουσιάζει, κατα την άποψή της, απλά και κατανοητά, τι θα συμβεί μετα απο καθε επιλογή. Αυτη η οπτική τίθεται σε δημοσιο διάλογο, επαρκούς χρόνου, και τελικά ο λαος λαμβάνει την απόφαση, την δεσμευτική για όλους.

Δυστυχως η παρούσα κυβερνηση δεν εκανε κατι τέτοιο. Ζητά απο τον λαό να υπογράψει μια εξουσιοδότηση με ένα όχι, συμπληρώνοντας τους όρους μετα. Τέτοιες πρακτικές κινούνται στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν μπορούν να γίνονται αποδέκτες.

Με ευθύνη της η κυβερνηση υποβάθμισε ενα αναγκαίο δημοψηφισμα, ωστε ο λαος υπεύθυνα να αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθησει στο μέλλον, σε απαίτηση λευκής επιταγής, ωστε να συνεχίσει να κυβερνά δίχως όρους ή δεσμεύσεις, εφαρμόζοντας μια θολή αντζεντα.
Μια τετοια λευκή επιταγή ειναι επικίνδυνο για την δημοκρατία μας να δοθεί.

Ψηφίζω κόντρα στο θολό ΟΧΙ μιας κυβέρνησης που δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να συγκρουστεί με τα μικρά και μεγάλα συμφεροντα της χώρας. Που οχι μονο δεν επέλεξε να ερθει σε ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες που οδήγησαν στην κριση, στην παρακμή, στα μνημονια, αλλα πολλές φορές τις καλλιέργησε, σε αυτους τους 5 μήνες διακυβέρνησης.

Ψηφίζω ΝΑΙ, ενάντια στις τυχωδιωκτικες πρακτικές της κυβέρνησης των επταήμερων "δημοψηφισμάτων" και συνεχίζω να στηρίζω καθε δυναμη που θα θέσει σε πραγματικό δημοψηφισμα και οχι σε δημοψηφισμα παρωδία, τις μεταρρυθμισεις που ειναι αναγκαίες για την υπέρβαση των κακώς κειμένων της μεταπολίτευσης. Μια υπέρβαση που θα καταστήσει ρεαλιστικό τον στόχο της παραμονής στην Ευρώπη χωρις μνημονια, λιτότητες και εξαρτήσεις.

Μέλος γραφείου τύπου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.