Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Χιούγκο Ντίξον στη HuffPost Greece: Με ΟΧΙ μέχρι τις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει δύο φορές


Ο Χιούγκο Ντίξον ο αρχισυντάκτης του διεθνούς πρακτορείου Reuters, βασικός αναλυτής, γνώστης της Ελλάδας και παντρεμένος με Κύπρια απαντά στις ερωτήσεις της Huffington Post στην Σοφία Παπαϊωάννου

Ερ. Θεωρείται ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάποια λύση και το δημοψήφισμα να ακυρωθεί;
Θεωρώ τελείως απίθανο το δημοψήφισμα να ακυρωθεί, μπορεί να έκαναν δηλώσεις ο Ολάντ και ο Μοσκοβισί ότι μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αν το θέλουν οι Έλληνες αλλά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος. Οι Γάλλοι εξάλλου δεν θα μπορούσαν να πείσουν τους Γερμανούς να το δεχτούν. Ακόμα και αν η Ελληνική Κυβέρνηση ήθελε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει πια χρόνος. Το πρόγραμμα λήγει αύριο.

Ερ. Ποιο πιστεύετε ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
Πιστεύω ότι και τα δύο ενδεχόμενα και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι πιθανά.

Ερ. Τι σημαίνει ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;

Αν το δημοψήφισμα βγάλει ένα ΟΧΙ τότε πρέπει να καταλάβετε ότι ο περιορισμός των κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερος από 60 ευρώ την ημέρα και το πιο πιθανό να μην μπορείτε να βγάλετε καθόλου χρήματα γιατί δεν θα υπάρχουν πια στο σύστημα καθώς η ΕΚΤ δεν θα έχει τροφοδοτήσει το σύστημα. Αυτό θα επηρεάσει και τους τουρίστες βέβαια όχι μόνο τους Έλληνες καθώς δεν θα υπάρχουν χρήματα στο σύστημα για να βγάλουν. Και αυτό θα συμβεί ακριβώς στο απόγειο της τουριστικής περιόδου.
Η Κυβέρνηση τότε θα έχει δύο επιλογές η να πάει στην δραχμή και να τυπώσει χρήματα ή να κατάσχει ένα μέρος των καταθέσεων για να δημιουργήσει κεφάλαιο. Διότι εντωμεταξύ, μην ξεχνάτε, ότι μέσα σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει δύο φορές, αύριο που λήγει η προθεσμία αποπληρωμής των δόσεων στο ΔΝΤ και κυρίως στις 20 Ιουλίου που λήγει η δόση πληρωμής στην ΕΚΤ.
Το να μετανιώσει κανείς μετά τις 20 Ιουλίου δεν θα σημαίνει τίποτα. Πιστεύω ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος θα είναι τόσο θυμωμένος που με κάποιο τρόπο θα διώξει τον Τσίπρα από την εξουσία.

Ερ. Τι θα σημαίνει ένα ΝΑΙ;

Ακόμα και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν θα σημαίνει κάτι εύκολο για την Ελλάδα. Ακόμα και η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν αυτή που θα έφερνε επιθυμητά αποτελέσματα στην οικονομία. Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα σε καμία περίπτωση να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1% χωρίς μεγάλη λιτότητα. Θα περίμενα μετά από ένα ΝΑΙ η Κυβέρνηση του Τσίπρα να παραιτηθεί και δεν μπορώ να δω πως θα υπήρχε καινούργιο πρόγραμμα χωρίς νέα Κυβέρνηση χωρίς εκλογές που πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα στην τουριστική περίοδο.
Οι περιορισμοί κεφαλαίων δεν θα σταματήσουν μπορεί απλά να χαλαρώσουν ελαφρά. Οι Ευρωπαίοι τότε θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τον σχεδιασμό ενός νέου πιο σωστού προγράμματος.

Ερ. Πιστεύετε ότι οι αγορές επηρεάστηκαν από την αναγγελία του δημοψηφίσματος;
Δεν επηρεάστηκαν δραματικά, θα έλεγα ότι είναι μία κακιά μέρα αλλά δεν είναι και Lehman Brothers. Το αν θα συνεχίσουν να πέφτουν θα εξαρτάται από τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εμένα η πρόβλεψή μου ήταν για σήμερα 3 με 4 μονάδες πτώση και πάλι 3 με 4 μονάδες πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια την άλλη Δευτέρα αν το αποτέλεσμα θα είναι ΟΧΙ. Αν είναι ΝΑΙ θα ανακάμψουν αμέσως. Για δείτε να συγκρίνετε τι είχε γίνει μετά την πτώση της Lehman Brothers;

Ερ. Γιατί όμως ένα νέο παιδί που είναι άνεργο, που λαμβάνει ελάχιστο μισθό που δεν βλέπει μέλλον και προοπτική στην Ευρώπη να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή;

Γιατί αν επικρατήσει το ΟΧΙ η ανεργία θα αυξηθεί και γιατί τότε δεν θα έχει καμία προοπτική. Κάθε νέος πρέπει να εύχεται να υπάρχει μία κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα εργαστεί εποικοδομητικά και θα κάνει μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν προοπτική. Δειτε πως ανέκαμψε η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Όλες αυτές οι χώρες βασικά αυτό που έκαναν ήταν ότι ακολούθησαν το πρόγραμμα. Είναι σαν την θεραπεία με αντιβίωση που πρέπει να την ολοκληρώσεις μέχρι το τέλος. Όχι μόλις δεις δύο καλα σημάδια να την σταματήσεις. Αυτό έκανε η Ελλάδα, παράτησε την θεραπεία.

http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.