Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας κατάφερε να χάσει και τον τελευταίο σύμμαχο της Ελλάδας.. #Juncker

Προσωπικό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει να καταθέσει άμεσα «εναλλακτικές προτάσεις» για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση έστειλε πριν τη σύνοδο του G7 στις Βαυαρικές Άλπεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας πως το Σάββατο αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό επειδή η Αθήνα δεν είχε στείλει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των δανειστών. [skai.gr]

«Θα ήθελα να λάβω μια εναλλακτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα πριν ξαναμιλήσουμε», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, αποδίδοντας τη δήλωση στον κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως ο έλληνας ηγέτης δεσμεύθηκε για την αποστολή των ελληνικών προτάσεων, όμως ακόμα οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει τίποτα.

Διευκρίνισε πως δεν έχει κάποιο «προσωπικό πρόβλημα» με τον κ. Τσίπρα και παραμένουν «φίλοι», όμως αποσαφήνισε πως «η φιλία πρέπει να έχει μερικούς βασικούς κανόνες».

Ερωτηθείς μάλιστα συγκεκριμένα για το ζήτημα περικοπής του ΕΚΑΣ, που ο κ. Τσίπρας έχει απορρίψει κατηγορηματικά ως «μη βάση συζήτησης», ο κ. Γιούνκερ σχολίασε με νόημα πως το ζήτημα του ΕΚΑΣ συζητήθηκε συγκεκριμένα κατά την συνάντηση των δυο ανδρών την Τετάρτη, όμως ο πρωθυπουργός «δεν το είπε αυτό στην ελληνική Βουλή».

Συμπλήρωσε πως είναι «απογοητευμένος» από τα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επαναβεβαίωσε πως τυχόν έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή, όπως ταυτόχρονα προειδοποίησε πως αυτό δεν σημαίνει πως ο ίδιος μπορεί «να βγάλει ένα λαγό από το καπέλο».

Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει κάποια οριστική διορία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ελαφρώς ειρωνικά πως «σίγουρα υπάρχει», όμως αρνήθηκε να δώσει κάποια ημερομηνία.

Σκληρό μήνυμα και από Τουσκ

Εν τω μεταξύ, επίθεση στις δηλώσεις «ορισμένων πολιτικών» πως οι εταίροι-δανειστές έχουν ανήθικες απαιτήσεις εξαπέλυσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Νομίζω πως η συζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, οι δανειστές χρειάζονται εγγυήσεις πως τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν είμαστε ανελέητοι βαρόνοι, οι πιστωτές δεν είναι πάντα ανήθικοι», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε πως το ζήτημα είναι πολύ πιο «σύνθετο» από τον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζουν «ορισμένοι πολιτικοί».

Epikairo: Συνιστά μεγάλη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε με την πολιτικάντικη συμπεριφορά του να χάσει επί της ουσίας την στήριξη ενός πολιτικού που εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Επίσης συνιστά μεγάλη επιτυχία του μηχανισμού προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον διατρεβλώνει ορισμένες από τις προτάσεις των δανειστών, με τρανό παράδειγμα το ΕΚΑΣ, όπως αναλύει σε σημερινό του άρθρο ο Τάσος Τέλλογλου (βλ. εδώ) αποκαλύπτει την απαίτηση των δανειστών "να θυσιαστεί το ΕΚΑΣ και περικοπή των συντάξεων κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2015, ώστε να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2015 η δημιουργία μιας προίκας για τον ανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Σκοπός είναι τα επιδόματα να δίνονται στοχευμένα σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Ο στόχος είναι το σταδιακό ξεδίπλωμα (gradual roll out) του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε ολόκληρη τη χώρα τον Γενάρη του 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ήθελε από την αρχή το εργαλείο αυτό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που ισχύει ήδη στις 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ".

Τέλος, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε τους αγανακτισμένους των πλατειών του Ιουνίου του 2011 όχι μόνο να τους φέρει στην εξουσία, αλλά και να τους μεταφέρει από την πλατεία Συντάγματος στις Βρυξέλλες, μόνο που οι "αγανακτισμένοι" των Βρυξελλών σε κρατούν στη ζωή ως χώρα και όχι αυτοί στο Σύνταγμα..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.