Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Γ. Παπανδρέου Vs Α. Τσίπρας

Γράφει ο Μάριος Βαβάτσικος, 

Έχουν σχέση άραγε, η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου το 2011, με το σημερινό δημοψήφισμα του Α. Τσίπρα; Σαφώς όχι. Σαφώς όχι, τόσο σε τεχνικά θέματα σύνταξής του και διενέργειας του δημοψηφίσματος, όσο και για ηθικούς λόγους. Το δημοψήφισμα σαν έννοια ή σαν διαδικασία αποτελεί μία ύψιστη πράξη Δημοκρατικής έκφρασης. Είναι η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας και της άμεσης Δημοκρατίας. Βασικές αρχές και αξίες της αριστερής πολιτικής. 

Βασικές αρχές κάθε σοβαρού αριστερού πολιτικού. Βασική αρχή όμως ενός αριστερού πολιτικού είναι και η εντιμότητα. Εδώ έγκειται η βασική διαφορά των δύο δημοψηφισμάτων του Παπανδρέου και του Τσίπρα. Διότι είναι ανέντιμο κ. Τσίπρα να επικαλείστε τώρα την λαϊκή κυριαρχία, όταν το 2011 δηλώνατε ευθαρσώς κατά της πρόθεσης για δημοψήφισμα. Θέτατε τον εαυτό σας, στο μέρος των δανειστών, των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων που ανέβαιναν στο τραπέζι και αποκαλούσαν τον τότε πρωθυπουργό «ψυχοπαθή». Ψυχοπαθή, γιατί; Γιατί επικαλέστηκε τη λαϊκή κυριαρχία. Εσείς τότε συμφωνούσατε με τον κ. Σαρκοζί και τη κ. Μέρκελ. Συμφωνούσατε εμμέσως με την άποψη «όποιος κάνει δημοψήφισμα, είναι ψυχοπαθής». Τότε, ψυχοπαθής και σήμερα Δημοκράτης κ. Τσίπρα; Τότε ήταν «πολιτικό τρικ» και σήμερα είναι άμεση Δημοκρατία; Τότε με τους δανειστές και σήμερα με τους Έλληνες κ. Τσίπρα; Έχετε αναλογιστεί, μήπως, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχατε στηρίξει μία τέτοια πρωτοβουλία. Μία πρωτοβουλία που θα έδινε μία δημοκρατική ανάσα στον πολίτη. Όχι, βέβαια. Διότι σαν άλλος Α. Σαμαράς, σας ενδιέφερε η καρέκλα του πρωθυπουργού. Το 2011 καλούσαμε τον κόσμο να ψηφίσει, για να καταδείξει ή όχι τη συμφωνία του με το αποτέλεσμα της δικής μας διαπραγμάτευσης. Να ψηφίσει ΝΑΙ σε αυτό που πετύχαμε. Δηλαδή, σε δάνειο ύψους 100 δις που θα χρηματοδοτούσε την Ελληνική οικονομία. Που θα κάλυπτε τα ελλείμματα της καταστροφικής 5ετίας του Κ. Καραμανλή.

 Τον καλούσαμε να πει ΝΑΙ σε κούρεμα χρέους ύψους 100 δις που θα ελάφρυνε σαφώς την Ελληνική οικονομία. Κούρεμα, που, αντίστοιχου μεγέθους, δεν υπάρχει στη παγκόσμια ιστορία. Αντίθετα εσείς έρχεστε να ζητήσετε το ΟΧΙ στο αποτέλεσμα των δικών σας διαπραγματεύσεων. Των δικών σας επιλογών. ΟΧΙ στον ίδιο σας τον εαυτό, γιατί φοβάστε να παραδεχτείτε ότι αποτύχατε. Το 2011 είχαμε αποδείξει ότι με τις δικές μας πολιτικές μπορούσαμε με διαπραγμάτευση να κλείσουμε συμφωνίες που θα κούρευαν το χρέος και κρατούσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Τον κρατούσαν με κατώτατους βασικούς μισθούς των 751 ευρώ, με ½ της 13ης και 14ης σύνταξης, με φορολογική πολιτική, με εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς ΕΝΦΙΑ κ.α.. Ουσιαστικά, όλο το πρόγραμμα της δικής σας ΔΕΘ και των δικών σας προεκλογικών προτάσεων, ήταν ήδη κεκτημένα μας σαν συνέπεια της επιτυχημένης διαπραγμάτευσης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
 
Αντί όμως να εκτιμήσετε το αποτέλεσμα αυτό, κατεβαίνατε στην πλατεία μας βρίζατε και μας χλευάζατε. Μας αποκαλούσατε δικτάτορες (Πινοσέτ). Αποτελεί ειρωνεία για τα ίδια ακριβώς γεγονότα να θεωρείτε τους εαυτούς σας πατριώτες ενώ τότε εμείς είμασταν προδότες, ανθέλληνες, γερμανοτσολιάδες. Κ. Τσίπρα είστε ένας πολιτικός τυχοδιώκτης. Παραπλανήσατε ένα ολόκληρο λαό με σκοπό, μόνο και μόνο να ικανοποιήσετε τον εγωισμό σας. Να γράψει το όνομά σας η ιστορία ως πρωθυπουργού.

 Αν πραγματικά αυτός ήταν ο σκοπός σας, ας στηρίζατε τότε την προσπάθεια εθνικής σωτηρίας και η ιστορία θα σας αντάμειβε στην συνέχεια, προσφέροντας σας κάποια στιγμή τη καρέκλα. Ας στηρίζατε για να μην χάσω εγώ, εσύ, ο γείτονας 3.5 χρόνια. 3.5 χρόνια σκληρής δεξιάς πολιτικής. 

κ. Τσίπρα επιβεβαιώσατε επίσημα πλέον το ποιος πραγματικά ανήκει στο χώρο της αριστεράς. Αριστερά είμαστε εμείς και όχι εσείς. Ήμασταν το 2011, είμαστε και τώρα. Πώς άλλωστε οικειοποιήστε ακόμα τον τίτλο του αριστερού, όταν έχετε προτείνει μέτρα ύψους 8 δις ευρώ - σκίζοντας το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης - με τη μεγαλύτερη φορο-καταιγίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κ. Τσίπρα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αποτύχατε παταγωδώς. 

κ. Τσίπρα φύγετε όσο είναι νωρίς. Σήμερα και όχι αύριο. 

Ο Μ. Βαβάτσικος ήταν υπ. Βουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.