Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μεταναστευτική πολιτική : Βασικός πυλώνας της σύγχρονης δημοκρατίας

Τoυ Ιωάννη Αβράμη
Η ανατολή κάθε έτους δημιουργούσε κάποτε ελπίδα σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Το 2016 όμως που ανέτειλλε απο την 1η μέρα του , ουδεμία απολύτως ελπίδα δημιούργησε για κάτι το καλύτερο.Ουδείς ελπίζει πως η κατάσταση μπορεί να καλυτερεύσει κι αυτό συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να το επιβεβαιώνουν περίτρανα τόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου όσο και η συντηρητική ηγεσία της άλλοτε προοδευτικής Ευρωπαικής Ένωσης.
Η νεα αυτή τάξη των πραγμάτων έρχεται για να μας φέρει αντιμέτωπους τόσο με την ιστορία οσο και με τους ίδιους μας τους εαυτούς φέρνοντας μας προ των ευθυνών μας. Διότι δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε η χώρα που δίδαξε τον πολιτισμό , την δημοκρατία , τις τέχνες και την φιλοξενία όταν στις ελληνικές θάλασσες ξεβράζονται σωροί απο αθώες ψυχές.Και πόσο μάλλον όταν υπάρχουν εκείνες οι φασίζουσες – ακροδεξιές φωνές που τάσσονται υπερ μιας εφαρμογής μεταναστευτικής πολιτικής με την τακτική του ¨βυθίστε τους πριν φτάσουν¨.
Σε μια χώρα όπου αναδείχθηκαν όλες οι πανανθρώπινες αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη δεν μπορεί οι πολίτες της να συμπεριφέρονται σαν κανίβαλλοι. Δεν μπορεί σ αυτή τη χώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταπατώνται επαναλαμβανόμενα και απροκάλυπτα. ΝΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ : Τα δικά μου , τα δικά σου , του μετανάστη , του πρόσφυγα , του ντόπιου , του Ρομά , του ομοφυλόφιλου , της κακοποιημένης γυναίκας…ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ. Τα δικαιώματα που αποκτά κάθε άνθρωπος απο την στιγμή που γεννιέται ανεξαρτήτου φύλου , ταυτότητας , εθνικότητας ή προτιμήσεων.
Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2016 θα έπρεπε να είναι αυτονόητα κάτι που δυστηχώς δεν συμβαίνει. Σε μια Ελλάδα που έχει γίνει αποθήκη ανθρώπινων ζωών ανίκανη να ανταπεξέλθει στη σύγχρονη και δύσκολη πραγματικότητα που της επιβάλλουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι το τελεσίγραφο που απέστειλλε το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης στην Ελλάδα δίνοντάς της 3μηνη διορία προκειμένου να πάρει μέτρα για την διαφύλαξη των εθνικών συνόρων υπο την απειλή της προσωρινής εξόδου απο την Συνθήκη Σένγκεν γεγονός που θα οδηγούσε τη χώρα ένα βήμα πιο πίσω τόσο στην δημιουργία μιας ουσιαστικής και σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Φυσικά και η ανάγκη για προστασία των εθνικών συνόρων κρίνεται πιο επιτακτική απο ποτέ η οποία όμως προυποθέτει την ύπαρξη μιας ουσιώδους και σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής , η οποία όχι μόνο θα διαφυλάξει τα εθνικά σύνορα αλλά θα ελέγχει παράλληλα και την ομαλή , ασφαλή είσοδο φυσικών προσώπων στη χώρα. Η ύπαρξη μιας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής είναι αυτή η οποία θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας και το δόρυ σύγκρουσης με οποιαδήποτε ακροδεξιά και φασίζουσα εγκληματική προσπάθεια εκμεττάλευσης και κακομεταχείρισης τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών όσο και για την διαφύλαξη του δημοκρατικού κλοιού της ελληνικής κοινωνίας.
Θα πρέπει ωστόσο να καταστή σαφές πως το μεταναστευτικό ή το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αλλα και της Ευρωπαικής Ένωσης. Είναι χρέος της Ευρώπης να δώσει το λόγο στα εθνικά Κοινοβούλια των ευρωπαικών κρατών ώστε να αποφασίσουν ποιά Ευρώπη θέλουν κι έπειτα να σχεδιαστεί η εκάστοτε γραμμή αντιμετώπισης των καίριων ζητημάτων.Διότι για να υπάρχει μια μακροχρόνια και ατελής μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει μια μακρόπνοη και ολοκληρωμένη Ευρωπαική μεταναστευτική πολιτική, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και θα έχει ως στόχο να καθιερώσει μια ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόμιμης και της παράνομης μετανάστευσης.
Είναι καιρός ωστόσο και η Ελλάδα , η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της καθώς και η ελληνική Πολιτεία να συμμορφωθεί με την ευρωπαική νομοθεσία για τόσο μείζονα ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα.Θα πρέπει όταν έρχονται μεταρρυθμιστικοί και προοδευτικοί νόμοι όπως ο Ν.3838/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία να υποστηρίζονται απο όλο το κοινωνικό σύνολο κι όχι να αναδεικνύεται συνεχώς ο κακός εαυτός αυτής της χώρας δίνοντας το όπλο στα χέρια των εκπροσώπων των ακροδεξιών εγκληματικών μορφωμάτων.
Είναι ώρα επιτέλους η ελληνική κοινωνία να αποτάξει απο πάνω της τον διχαστικό , εθνικιστικό(και όχι πατριωτικό όπως κάποιοι υποστηρίζουν) , λαικιστικό μανδύα που την κρατά δέσμια σε οτιδήποτε προοδευτικό , για το συλλογικό καλό πάει να γίνει.
Ιωάννης Αβράμης ,
Πολιτικός Επιστήμονας
Μέλος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.